Iqbal Masih, dječak koji je spasio 3.000 djece iz ropstva.

Iqbal Masih, dječak koji je pobjegao iz ropstva u Pakistanu.

Iqbal Masih (Izvor: Svjetska dječija nagrada)

Iqbal Masih bio je pakistanski kršćanski radnik i aktivista koji se žestoko borio protiv zlostavljanja i ropstva djece u Pakistanu. Iqbal je rođen 1983., a već sa 4 godine upao je u ruke bezdušnog čovjeka koji ga je tjerao da radi 12 sati dnevno. Nažalost, on nije bio jedino dijete koje bilo prisiljeno na ropstvo kod lokalnog poslodavca, koji je bio vlasnik poduzeća za tkanje tepiha.

Naime, Iqbalovi roditelji pozajmili su novac od vlasnika obrta za tkanje tepiha, a on je bio prisiljen za rad u njegovoj firmi dok se novac ne vrati. Svaki dan on i mnoštvo djece bili su prinuđeni na rad dok su im noge bile čvrsto vezane lancima, da nebi pobjegli.

Iqbal je bio veoma pametno dijete, svaki dan proveden u ropstvu navodio ga je na razmišljanje o bijegu. Dug od 600 rupija (12 dolara),  se povećavao, jer su kamate za svaki dan bile velike. Znao je da njegovi roditelji neće uskoro nabaviti novac i da će ostati još dugo u ropstvu.

Kada je imao 10 godina, saznao je da je Vrhovni sud donio odluku da je obaveznički rad nezakonit. Odlučio je da pobjegne i prijavi poslodavca. Međutim, prijava je bila uzaludna, jer ga je korumpirana policija vratila  u ruke njegovog poslodavca, tražeći nagradu za to.

Međutim, dvije godine kasnije on ponovo bježi ali ovaj put traži utočiste kod nevladine organizacije koja se borila za prava djece pod nazivom Bonded Labour Liberation Front. Uz njegovu pomoć djeca koja su bila primorana na rad u njegovoj fabrici su oslobođena.

Njegova priča dirnula je svijet, bio je pozvan u mnoge evropske države da održi govor o dječijem ropstvu i zlostavljanju. 1994. osvojio je Reebok nagradu za ljudska prava od 50.000 dolara. Njegov jedini cilj bio je da spasi svu djecu od patnje koju je on doživio.

Ubijen je pri dolasku u Pakistan.

1995. godine,  Iqbal je došao u Pakista, u posjetu rodbini.  Mnogi poduzetnici u Pakistanu, koji su djecu koristili kao radnu snagu, bili su kivni na njega. Iqbal je bio glavna meta mnogih. U sasvim običnoj, mirnoj vožnji biciklom, upucan je u glavu.  Navodi se da ga je ubila „tepih mafija“. Nakon njegove smrti, izgrađena je škola u njegovu čast.  Tokom njegove kampanje iz ropstva je spašeno  oko 3.000 djece.

Vase misljenje?