Bizarna igra koja je nekad bila popularna u Americi.

Bizarna igra u kojoj su glavna meta bili crnci.

Izvor: Americapics

Da li ste čuli za bizarnu igru u kojoj su uglavnom glavna meta bili crnci? Ova rasistička,  bizarna igra bila je jako popularna od 1880-ih do 1960-ih  u SAD. Igra pod imenom „Hit the Nigger baby“  ili „Afrički dodger“je bila igra u kojoj je meta bio čovjek, crna osoba. Afroamerikanac je morao da provuče svoju glavu kroz rupu zavjese, a prisutni su ga gađali s jajima i bejzbol lopticama.

Za 5 dolara prisutni bi kupili 3 loptice i gađali. Igra je postala najopasnija kada su se u nju uključili profesionalni bejzbol igrači. Nažalost, nije bilo dozvoljeno da mete imaju kacigu, pa je za većinu  igra završavala s velikim povredama. Neki od njih su ostali bez oka, nosa, zuba. Za neke od njih  igra je bila kobna, završili su kao bezimene žrtve rasističke igre.

Zanimljivo je to da je osnivač karnevala prvo vezao majmune za sto i nudio posjetiocima da ih gađaju u zamjenu za novac. Međutim, ovakav vid nasilja prema životinjama mnogi su osudili, pa se on odlučio da za metu stavi crnca.

U igru se odmah uključio veliki broj ljudi, postala je jako popularna. Afrički dodger prikazan je u stripovima i crtanim filmovima, kao što je Popay i Donald Duck.

Video postavljen na youtube stranicu Jim Crowe Museum. Daje detalje o Afričkom Dodgeru; Izvor: Youtube

 

Vase misljenje?