Najmanje države na svijetu.

Koje države su najmanje države na svijetu?

Već ranije smo pisali o najvećim državama svijeta, a sada je vrijeme je da pisemo i o onim najmanjim.

1 Vatikan

Najmanja država na svijetu je Vatikan. Vatikan ima oko 800 stanovnika, ali niko od njih nije stalni državljanin. Nastao je 1929.godine, Leteranskim sporazumom, kao nasljednik  nekad moćne Papinske države. Vatikan je središte katoličke crkve, a na njegovom čelu je njen poglavar – Papa. Površina Vatikana je 0,44 km2.

muzej Vatikan.

2. Monako

Monako je s površinom od 1,95  km2 druga najmanja država na svijetu. Na maloj površini Monaka živi čak 35 000 stanovnika, što Monako čini najgušće naseljenom državom svijeta. Monako je nezaisna država još od 13. stoljeća, a na njenom čelu se nalazi knez.

najmanje države na svijetu

3. Nauru

Ova mala otočna  država se nalazi u Tihom okeanu. Površine je 21 km2, a zanimljivo je to da je Nauru jedina država na svijetu koja nema glavni grad.

najmanje države na svijetu

4. Tuvalu

Država sa 26 km2, također se nalazi u Tihom okeanu. Oko 1000 turista posjeti Tuvalu godišnje. Najveću državnu zaradu doprinosi  iznajmljivanje internet domene.

najmanje države na svijetu

5. San Marino

San Marino s površinom 61 km2, zauzima sigurno peto mjesto najmanje države svijeta. Ova država je jedna od najstarijih na svijetu, a okružena je teritorijom Italije.

Pročitajte koje  su države  najveće na svijetu na sledećem linku :

Najveće države na svijetu.

Vase misljenje?