Jedini grad na svijetu u kojem žive samo žene, grad žena.

Grad žena, u ovaj grad muškarcima je zabranjen ulazak.

 

Novia do Cordeiro je jedini grad u kojem nema muške populacije. Nalazi se na jugu Brazila, a s njim upravljaju i vladaju samo žene. Grad u kojem preko 600 žena skupa surađuje, cijeni se i poštuje, zabranjena je zona za muškarce. Prije nekoliko godina, Brazilka po imenu Maria koja je izbačena iz kuće, radi preljuba, odlučila je osnovat svoj grad u kojem će žene biti više poštovane.

1891. godine kada je osnovan grad Novia do Coreiro, počela su govorkanja da je to grad prostitutki. Međutim, stanovnice ovog malenog gradića nisu marile za tim. Čvrsto stajući na nogama, gradile su dom koje je utočište za svaku ženu. Dom u kojem se svi problemi rješavaju razgovorom.

Međutim, kada se jedna od stanovnica 1940. udala za svećenika, stvari su krenule niz brdo. On se doselio u njihov grad, izgradio crkvu i postao vladar. 50 godina je vladao, a tokom njegove vladavine, ženama nije bilo dozvoljeno konzumiranje alkohola, slušanje muzike, šišanje.. Nakon njegove smrti, žene su odlučile da više nikad neće dozvoliti da muškarac upravlja njihovim gradom.

Pravila su jasna, svakoj sugrađanki je dozvoljena posjeta muškarca ali samo vikendom. Također, isto vrijedi i za punoljetne sinove koji obično žive, rade i školuju se  u okolnim gradovima.

Vase misljenje?