Najveći ranč na svijetu. King Ranch

Ranč, King Ranch, koji se nalazi u Teksasu je najveći ranč na svijetu.

Najveći ranč u Sjedinjenim Američkim Država kao i na svijetu je King Ranch. Nalazi se u Južnom Teksasu. Ovaj ranč površine 3.340 km2, prostire se na 825.000 hektara. Ranč je osnovan 1853. godine, od strane Richard Kinga i Gideon Lewisa. Prvi je ranč na svijetu koji je dodan na listu svjetskih istorijskih mjesta.

Nakon što je Lewis ubijen  od strane ljubavnika svoje žene, Kingov partner postao je James Walworth.  Međutim, ranč je opstao u krugu porodice 150 godina, bez da bude rasprodat. „Ranč nastavlja da funkcionise na osnovu nasljeđivanja, kako imovine tako i položaja“. Riječi su Williama Broylesa, osnivača  Texas Monthly.

Kraljevski ranč je bio „neprijateljski“ raspoložen prema svojim posjetiocima. Samo rijetki novinari imali su mogućnost pristupa ranču. Kingov unuk  Robert, uzgojio je prvu pasminu konja, čistokrvnog pastuha, koji je osvojio Trostruku krunu konjskih utrka 1946.

Ovaj ranč je tokom 160 godina, doprinosio govedarstvu. Razvio je pasmine goveda Santa Gertrudis i Santa Crus. Naljepše pasmine konja uzgojene su upravo na ovom mjestu. Na ovom ranču se uveliko uzgajaju citrusi, šećerna trska, pamuk, žitarice. Područje King Rancha bogato je pitkom vodom, naftnim bušotinama.

Kraljevski ranč nastavlja širiti svoj doseg, aktivan je u maloprodaji i eko turizmu. Glavni je simbol države, simbol bogatstva i moći.

Vase misljenje?