Najveće države na svijetu.

Koje države spadaju u najveće države na svijetu? 

 

1 Rusija

Prvo mjesto zauzima Rusija, koja ima površinu od 17.098.242 km2. Rusija se proteže na čak 11,5% zemaljskog  kopna. Iako je površinom najveća država na svijetu, zbog nekih nenaseljenih područja uvrstila se tek na 9. mjesto, kada je u pitanju svjetska populacija. Rusija se nalazi jednim dijelom u Evropi dok drugim u Aziji. Njen glavni grad je Moskva.

 2. Kanada

Iako ima titulu najveće države u Americi, nažalost ipak je druga najveća država svijeta.  Njena površina je 9.976.104 km2. Za drugo mjesto zaslužna su jezera i rijeke, koje se nalaze na ovom području. Kada bi se mjerilo samo kopno, Kanada bi bila tek četvrta zemlja na svijetu, po površini. Njen glavni grad je Ottawa.

   3. SAD

Treće mjesto zauzima SAD s površinom 9.629.091 km2. Sastoji se od 50 saveznih država, a ima 300 miliona stanovnika. Nalazi se u Središnjoj Americi. Gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država, najveće je na svijetu. Glavni grad je Washington, a najveći  New York City.

  4. Kina 

Iako čak 19 % kompletnog svjetskog stanovništva živi u Kini, Kina je s površinom od 9.598.086 km2,  zauzela tek četvrto mjesto. Kina je država u istočnoj Aziji, poznata kao najmogoljudnija država na svijetu. Glavni grad Kine je Peking.

 5. Brazil

Brazil je peta najveća država svijeta, a šesta je po broju stanovnika. Nalazi se u Južnoj Americi i jedina je država u Americi čiji je službeni jezik portugalski. Glavni grad je Brazilija, a najveći Sao Paolo.

 Ostale države koje su se uvrstile u top 10 najvećih država svijeta.

 

6. Australija 

Glavni grad Australije je Canberra. Površina koja je dovela Australiju do šestog mjesta je  7.741.220 km2. Geografski položaj Australije je nepovoljan. U Australiji su razvijene posebne biljne i životinjske vrste.

najveće države na svijetu

 7. Indija

Po geografskoj površini, Indija je na sedmom mjestu, dok po broju stanovnika na drugom, s 17 % svjetske populacije. Nalazi se u Južnoj Aziji, a njena površina je  3.287.263 km2. Glavni grad Indije je New Delhi, dok je  najveći Mumbaj.

najveće države na svijetu

8. Argentina

S površinom od 2.780.400 km2, Argentini je pripalo osmo mjesto, najveće države svijeta. Nalazi se u Južnoj Americi, a glavni grad joj je Buenos Aires. Službeni jezig u Argentini je španski.

9. Kazahstan

Kazahstan je najveća država na svijetu, koja nema izlaz na more. S površinom od 2.724.900 km2, zauzima sigurno deveto mjesto. Većim dijelom se nalazi u Aziji, dok jednim u Evropi. Glavni grad Kazahstana je Nur-Sultan.

10. Alzir

Država koja se smjestila u top 10, najvećih država na svijetu je Alžir. Nalazi se u Africi, ujedno je i najveća država Afrike. Površinom od 2.381.740 zazela je deseto mjesto. Glavni grad Alžira je Alžir.

Vase misljenje?