Najstarije mjesto na svijetu, Pilbara.

Da li je Pilbara najstarije mjesto na svijetu?

 

Najstarije mjesto na svijetu, Pilbara.
Najstarije mjesto na svijetu, Pilbara.

Regija Pilbara, koja se nalazi u Zapadnoj Australiji datita već 3,6 milijardi godina. Sa samo 61.000 stanovnika, spada u najrijeđe naseljena područja na Zemlji. Na području Pilbare nalaze se najstarije kamene formacije na Zemlji.  Ovo najstarije mjesto na Zemlji, bogato je naftom, prirodnim gasom i željeznom rudom, čime uveliko doprinosi ekonomiji Australije. Jedan od najvećih svjetskih rudnika mangana, također se nalazi u ovom dijelu Zapadne Australije.

Pejzaž Pilbare oduševljava posjetioce,  međutim može biti i opasan. Strmne litice, zelene klisure i divlje životinje mogu uznemiriti posjetioce. Domaćini upozoravaju posjetioce da pri obilasku ovog divnog mjesta budu jako pažljivi. Do predivnih vodopada, prirodnog spa bazena put može biti opasan. Lijep je osjećaj dodirnut najstarije stijene na svijetu, ali oprez mora biti na nivou. Gmizavci do dužine 5 metara mogu biti zastrašujući.

Najstarije mjesto na svijetu, Pilbara.

Prema istraživanjima naučnjaka, kamene formacije Pilbare nastale su prije postojanja života i kisika na Zemlji. „Jedinstvena stvar u vezi pejzaža Pilbare nije samo njegova starost, već i njeno neverovatno stanje očuvanosti“- Izjavio je Martin Van Kranendonk, profesor geologije na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, koji je godinama proveo mapiranje i proučavanje Pilbare.

Autothono stanovništvo Pilbare njeguje kulturu i tradiciju predaka.  Neka područja parka obilaze samo žene, kada žele zatrudnijet ili imat blizance. Također, neka područja obilaze samo muškarci. Stanovnici Pilbare čvrsto su uvjereni da je život na Zemlji počeo ovdje, na mjestu njihovih predaka.

Vase misljenje?