Najsigurnije države na svijetu.

Koje su države najsigurnije na svijetu? Slovenija zauzela titulu najsigurnije države u našem susjedstvu.

Prema podacima International SoS  and Control riska, najsigurnije države na svijetu su Švicarska, Island, Danska Norveška i Finska.

najsigurnije države na svijetu
          Na listi je Island vodeći, ispred Švicarske i Finske.

Slovenija, država našeg susjedstva,  također spada među one sigurnije države na svijetu.  Ona je označena kao zemlja sa neznatnim rizikom.  Od 128 rangiranih država zauzela je 12. mjesto, što je jako dobro. Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska označene su kao države sa niskim rizikom. Kosovo je zauzelo prvo mjesto najnesigurnije države našeg susjedstva.

Lista je napravljena gledajući na bezbjednost, mir, stopu kriminala, ekonomiju i opsanost od prirodih katastrofa u svakoj državi pojedinačno. Prema statistikama, većina najsigurnijih država se nalazi u Evropi.  Od 20 vodećih, njih 16 su iz Evrope.

Mnoge iznenađuje činjenica da se Island nalazi na prvom mjestu. Island već nekoliko godina, zauzima titulu najsigurnije države na svijetu. Ova država je pravi raj za turiste i u njoj vlada neopisiv mir. Stope zločina su jako niske, što ovu prekrasnu državu čini posebnom. Zdravstveni sustav ove države smatra se najboljim na svijetu.  Raznolik krajolik, vulkani, muzeji, poznata Plava laguna, samo su neki od razloga koji mame turiste.

Rejkjavik – Island Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

 

Vase misljenje?