Zašto Rusija napada Ukrajinu i šta Putin želi?

Zašto Rusija napada Ukrajinu zrakom, kopnom i morem, na evropsku demokratiju od četrdeset četiri miliona ljudi?

Predsjednik Vladimir Putin mjesecima je poricao da bi mogao izvršiti invaziju na svog susjeda. Međutim pokidao je mirovni sporazum, šaljući snage širom granica na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine. Kao raznolikost beživotnih uspona, on je sada optužen za narušavanje mira u Evropi i ono što se kasnije dešava trebalo bi da ugrozi čitavu strukturu kontinenta.

Gde su ruske trupe napale i zašto?

invazija ukraine

Prvi su pogođeni aerodromi i štabovi vojske,  koji se sastoje od principijelnog svetskog aerodroma Borispil u Kijevu. Zatim su tenkovi i trupe ušli u Ukrajinu unutar severoistoka, blizu Harkova, metropole od 1,4 miliona ljudi; unutar istoka blizu Luganska, od susjedne Bjelorusije unutar sjevera i Krima unutar juga. Padobranci su zauzeli ključnu vazdušnu bazu jednostavno na otvorenom u Kijevu.  Ruske trupe su se iskrcale i u velike ukrajinske lučke gradove Odesu i Mariupolj.

Nekoliko trenutaka prije početka invazije, predsjednik Putin je na TV-u ustvrdio da se Rusija ne može osjećati „sigurno, proširiti se i postojati“ zbog onoga što je nazvao redovnom šansom iz današnje Ukrajine. Mnogi od njegovih argumenata bili su lažni ili iracionalni. Tvrdio je da je njegova namjera da zaštiti ljude koji su podvrgnuti maltretiranju i genocidu i da ima svrhu za „demilitarizaciju i denacizaciju“

Ukrajine. U Ukrajini nije bilo genocida – to je miljama šarena demokratija vođena putem predsjednika koji je Jevrej. „Kako bih mogao htjeti da budem nacista?“ izjavio je Volodymr Zelensky, koji je uporedio napad Rusije sa invazijom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Predsjednik Putin redovno je optuživao Ukrajinu da je preuzeta putem ekstremista.  Svejedno da je njen proruski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut 2014. godine nakon višemjesečnih protesta protiv njegove vladavine.

Rusija je tada uzvratila načinom na koji je zauzela južnu oblast Krima i pokrenula pobunu na istoku, podržavajući separatiste koji su se borili protiv ukrajinskih snaga u sukobu koji je odnio 14.000 života. Krajem 2021. počeo je raspoređivati ​​ogroman broj ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica. Zatim je ove sedmice odustao od mirovnog sporazuma iz 2015. za istok i priznate regije koje su ispod toga upravljale kao nezavisne. Rusija se dugo opirala približavanju Ukrajine Evropskoj uniji i zaštitnom vojnom savezu Zapada NATO-u. Najavljujući invaziju Rusije, optužio je NATO da prijeti „našoj drevnoj sudbini kao naciji“.

Koliko daleko će Rusija ići?

Evropa nije ostala ravnodusna na ovaj napad.  Zašto rusija napada Ukrajinu postoji vise nagadjanja. Rusija je odbila da pomene da li želi da svrgne demokratski izabranu vladu Ukrajine, iako veruje da je poželjno da Ukrajina mora biti „oslobodjena, očišćena od nacista“. Putin je spomenuo izvođenje pred sud „pojedinaca koji su počinili nekoliko krvavih zločina u suprotnosti sa civilima“. To je postao tanko prikriven trag i uz pomoć invazije iz Bjelorusije i zauzimanja aerodroma Antonov u blizini predgrađa Kijeva, možda nema sumnje da je glavni grad lijepo u njegovom vidokrugu.

U vremenima prije invazije, dok je čak 200.000 vojnika bilo unutar granica Ukrajine, on je svoj interes usmjerio na istok. Priznavanjem ruskih zastupničkih separatističkih oblasti Luganska i Donjecka kao nezavisnih, već je utvrdio da one nisu bile dio Ukrajine. Tada je saznao da podržava njihove tvrdnje o udaljenoj ukrajinskoj teritoriji. Samozvane narodne republike pokrivaju malo više od jedne trećine čitavog ukrajinskog područja Luganska i Donjecka, međutim pobunjenici priželjkuju i ostatak.

Vase misljenje?