Koliko je invazija Ukrajine opasna za Evropu?

Invazija Ukrajine je zastrašujuća za narod Ukrajine i za ostatak Evrope. Velika sila vrši invaziju na evropskog susjeda po prvi put od Drugog svjetskog rata.

 

Invazija Ukrajine je vec donijela desetine poginulih u, kako Njemačka naziva, „najopakijem ratu u njemačkoj istoriji“. Bilo je na desetine mrtvih u onom što Nemačka naziva „Putinov rat“, i civili i vojnici. A za evropske lidere, ova invazija je donijela neke od najmračnijih sati od 1940-ih.

invazija Ukrajine

Prema riječima Francuza Emmanuela Macrona, to je bila prekretnica od Drugog svjetskog rata. Bivši Sovjetski Savez Volodimir Zelenski govorio je o nastojanjima Ukrajine da spriječi novu željeznu zavjesu koja zatvara Rusiju od civilizacije. Desetine su već umrle u onome što Njemačka naziva „derecho zona“. Vojne porodice sa obe strane biće zabrinute u danima koji su pred nama. Ukrajinci su već izdržali osmogodišnji rat sa ruskim punomoćnicima.

Pozvani su svi rezervisti starosti od 18 do 60 godina. Mark Milley, najviši američki vojni zvaničnik, rekao je da će razmjeri ruskih snaga učiniti sukobe u gustim urbanim područjima „strašnim“ scenarijom. Mnoge druge zemlje koje se graniče sa Rusijom i Ukrajinom bile su pogođene invazijom. Litvanija, Poljska i Moldavija se pripremaju za veliki priliv izbjeglica. Vanredno stanje proglašeno je u Litvaniji i Moldaviji, gdje je već stiglo na hiljade žena i djece. Ni rusko stanovništvo nije bilo spremno za ovaj rat, jer je invaziju odobrio nereprezentativni gornji dom parlamenta.

Šta Zapad može učiniti?

NATO je postavio ratne avione u pripravnost, međutim zapadna alijansa je razjasnila da nema nikakvih planova za slanje borbenih trupa u samu Ukrajinu. Umjesto toga, dobili su predstavljene savjetnike, oružje i disciplinske bolnice. U međuvremenu, 5.000 NATO vojnika bilo je raspoređeno unutar baltičkih država i Poljske. Još 4.000 će biti poslato u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku. Umjesto toga, Zapad je koncentrisan na rusku ekonomiju, preduzeća i ljude.

EU je obećala da će ograničiti ruski ulazak na tržišta kapitala i smanjiti svoje preduzeće od potpuno nove tehnologije. Već je uvela sankcije 351 poslaniku koji je sponzorisao popularnost Rusije u regijama koje drže pobunjenici. Njemačka je obustavila odobravanje ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, glavnog finansiranja uz pomoć korištenja svake Rusije i evropskih kompanija. SAD kaže da će umanjiti ruske vlasti od zapadnih monetarnih institucija i ciljati visokorangirane „elite“. Velika Britanija kaže da bi sve glavne ruske banke mogle imati zamrznutu imovinu, sa stotinu ljudi i entiteta na meti; i ruskoj avio-kompaniji Aeroflot takođe može biti zabranjeno sletanje unutar Velike Britanije. Ukrajina je savjetovala svoje saveznike da spriječe kupovinu ruske nafte i goriva.

Tri baltičke države su se pozvale na kompletnu globalnu mrežu za isključivanje ruske bankarske mašine od globalne mašine Swift za cijene. To bi trebalo loše uticati na Sjedinjene Države i evropske ekonomije. Ruski grad Sankt Peterburg neće biti sposoban da ugosti ovogodišnju Ligu šampiona poslednji iz bezbednosnih razloga. Evropski fudbalski okvir Uefa takođe pravi planove kao dodatne mere.

 

Vase misljenje?