Najgora epidemija u historiji čovječanstva.

Najgora epidemija Bubonska kuga, kobne posljedice za 60 posto stanovništva Evrope.

 

najgora epidemija u historiji
Slika Jacopa Oddija koja prikazuje franjevačke redovnike koji liječe žrtve kuge u Italiji. (preko Wikimedia Commons)

 1347. godina donijela je veliku tragediju u Evropi. Najgora epidemija ujedno i najveca u historiji čovječanstva poznata kao Bubonska kuga, odnijela je oko 200 miliona života. Prvi slučajevi Crne smrti u Evropi zabilježeni su na brodovima, koji su doplovili u englesku sicilijansku luku.

 
Ljude koji su dosli da dočekaju 12 brodova, sa mornarima  šokirali su prizori. Mnogi od njih su bili već mrtvi, dok je nekolicina njih bila u jako teškom životnom stanju. Tijela mornara bila su prekrivena crnkastim čirevima, natečenom limfom, prizor je bio užasan.
 
Kod većine ljudi iz  čireva se prolivala krv i gnjoj, što je rezultiralo smrću istog. Kuga je bila proširena u čitavom svijetu , ali je najviše života odnijela u Evropi. Poput korona virusa i vou su pratili simptomi poput groznice, otečenih limfnih čvorova po tijelu, bolovi, znojenje, dilareja i povraćanje krvi bili s vezani za Crnu smrt.
 
Ova bolest se prenosila zrakom, kašljanjem, kihanjem i dodirom. Smatralo se da su uši i buhe jedni od glavnih prenosnika kuge kod životinja. S obzirom da je velika količina miševa uginula od kuge, glavni prenosnici našli su nove žrtve, te je došlo do uginuća mnogih zečeva, krava, koza svinja. 1353. zabilježeno je slabljenje i povlačenje pandemije.
 
 
 
 
Vase misljenje?