Menstruacija je oduvijek bio veliki teret zenama

 Menstruacija kod zena u Nepalu pravi je problem

Jedan od bizarnijih običaja na svijetu je izolovanje žena tijekom menstrualnog ciklusa.

Menstruacija je oduvijek bio veliki teret zenama
Source: Khmer Times

 

Ovaj običaj nazvan “Chhaupadi” datira već dug niz godina u Nepalu. Žene se cim nastane menstruacija protjeruju iz svojih kuća, a zabranjeno im je kuhati ili dodirivat tuđu hranu. Istovremeno “nečistoj ženi” je zabranjen je ulaz u hramove, djeljenje vode i hrane sa drugima. 
 
Izolovane od svijeta ostaju tjedan dana u kućicama koje se zovu Chhau, kućama od blata ili kamena. Međutim, mnoge žene završe u štali među životinjama. Protjerane od najdražih, osuđene na izolaciju mnoge žene su preminule. Nehigijenski ulovi i ugrizi zmija bili su kobni za mnoge od njih. Žene su pokušavale da se ugriju paleći vatru unutar kolibe, a mnoge je dim ugušio.
 
Jedan od najtragičnijih slučajeva gušenja dimom  desio se 2019. “Nečista” Ambe Bohare zapalila vatru da ugrije sebe i svoja dva sina koji su zajedno sa njom protjerani u Chhau. Boravak male dječice u kolibi sa majkom završio je kobno, preminuli su. Tijela je pronašao njen svekar, a uzrok smrti bio je gušenje dimom.
 
Menstruacija je oduvijek bio veliki teret zenama
Source: The Guardian

Ovaj bizarni običaj osim u Nepalu, prakticira se i u nekim dijelovima Indije i Bangladeša.

Odlukom Vrhvonog suda 2005. u Nepalu, naloženo da se poruše ovakve kolibe, te da se kazni svako ko pokuša da natjera ženu da živi u nehgijenskim uslovima. Međutim, od stane domorodaca i barbarina koji smatraju ovaj običaj svetinjom,  izgrađene i obnovljene su Chhau kućice sa još gorim uvjetima za život.
 
Žalosno je to što neke od žena u Nepalu i danas  smatraju da je ovaj vid tradicije normalan, te da treba da se izoluju od porodice kako im njihova “nečistoća” nebi mogla nauditi. Istraživanja iz 2020. su pokazala da se ovaj običaj još uveliko primjenjuje, najviše u sjevernim dijelovima Nepala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *