Razvoj bebe u prvoj godini zivota.

Bebina prva godina zivota.

1. mjesec zivota vase bebe

Jedan od najintezivnijih ujedno i nauzbudljiviji mjeseci života vase bebe je definitivno prvi mjesec. Prvi dani ovog mjeseca znaju biti zahtjevni pogotovo zbog vaše iscrpljenosti i  prilagođavanja svemu tome. Iz dana u dan se postaje lakše i vec ste upoznali potrebe vaše bebe, te vec znate šta vaša beba plačom  vam želi reći.

Izradili ste međusobnu komunikaciju i stvari polako dolaze na svoje mjesto.  Mozda ste dosad vec zapazili taj famozni smješak dok beba spava, budite strpljivi uskoro će i vama da se tako smješi.  Smješite se i vi vašoj bebi i uživajte u svakom trenutku provedenom s njom.

prvi pokreti bebini

2. mjesec života vaše bebe

Stvari dosta postaju lakše kada ste vec sve polako složili sebi u glavi i kada ste upoznali vašu bebu. Upoznati ste već sa tim šta vasoj bebi odgovara a šta ne.  Svaki danom vam se čini da beba više napreduje.  Beba je do sad dosta ojačala i svaki da se više povezuje sa vama.  

Dosta je aktivnija i voli da komunicira sa vama, voli da čuje vaš glas.  Bez obzira  ako niste u blizini,  pjevušite jer i beba će  se osjećati sigurnije, slušajući vas. Možda ste već ulovili koji smješak vaše bebe što vas je sigurno puno usrećilo.

razvoj bebi

Prvi kontakti sa bebom.

3. mjesec života vaše bebe

Beba vec polako guče i uspostavlja kontakt s vama. Svaki dan je aktivnija i na vaš glas reagira svaki put,  okreće se, traži odkud dopire.  Smješi vam se, samostalno drži svoju glavicu, ali ipak budite pazljivi s njom. 
 
Tokom trećeg mjeseca života vaša beba je dosta pokretnija i čvrsća, te se moze okrenuti na stranu. Više razgovarajte sa svojom bebom, pričajte joj priče, igrajte se, jer to puno utječe na njen cjelokupni razvoj.
 

prvi mjeseci novorodjenceta

Bebin razvoj zahtjeva veću pozornost.

4. mjesec života vaše bebe
 

Oni tihi osmjesi sve su glasniji i vaša igra sa bebom je dosta zanimljivija.  Beba voli provoditi vrijeme sa vama. Beba je dosta napredovala i već pokazuje želju za kretanje i igru.  

Budite pažljivi, jer je beba u stanju da se okrene i odkotrlja. Ne ostavljajte je na mjestima gdje postoji opasnost  da padne i ozlijedi se.  Upoznala je vec svoje ručice, trpa ih u usta, pregleda ih i postale su njena omiljena igračka.

 

prva godina razvoja bebi

 

 
5. mjesec života vaše bebe
 

Od petog mjeseca života vaša beba se sve više kreće, kotrlja, okreće, hvata predmete…  Želi sa vama komunicirati, pa se glasa gukanjem, smijanjem ali i pokretima ruku i nogu.

 Izgrajte se vašom bebom, izvodite joj razne zvukove, to će je puno zabavit, a vjerujem i vas. Beba sve vise pokazuje emocije i sve se više veže za vas. Već pokazuje zadovoljstvo al također ljutnju i strah.

agresivna beba

Veća priveženost roditeljima.

6. mjesec života vaše bebe

Ovo je period kada se vašoj bebi javlja strah od stranaca, al i period kada svoju priveženost sve više pokazuje prema svojoj porodici. Već se sigurno okreće na stranu, sa trbuha na leđa ili obrnuto..

Stavite bebu na pod, osigurajte prostor oko nje, jer vasa beba je sve pokretljivija i fleksibilnija i  vec hvata sta joj je u opsegu.  Nemojte bebu forsirat da sjedi, posjest će se sama kada za to bude spremna.

bebe se rugaju

7. mjesec života vaše bebe

Beba sve vise komunicira okolinom i sve više pokazuje interesovanje za spoznavanje novih stvari, trpa u usta sve sto joj se nađe na putu, pa budite oprezni. Sve vise iskazuje svoje negodovanje kada joj nešto ne paše.

Vaša beba je sad sve vještija i lakše se okreće i kotrlja. Stavite je na pod i gledajte kako pokušava da se kreće, igrajte se.  Svakim danom vaša beba je zanimljivija. Strah od stranaca se povećava,  pa nije baš sretna kad je u naručje uzme nepoznato lice.

bebe slike

Vrijeme je za igračke.

8. mjesec života vaše bebe

Vašu bebu sve više privlače igračke i sve je vise zanima okruženje. Gleda svijet oko sebe i sigurno se obraduje kada vidi poznato lice, pogotovo lice svoje mame.  Beba vec samostalno sjedi i igra se. 

Privlači vašu pažnju i pokazuje svoju sreću kada joj pjevate, smješite se i igrate se sa njom. Igra s bebom je dosta zanimljivija i već imate neku svoju određenu rutinu.  Igrajte se skrivača, intezivnije razgovarajte, vašoj bebi je to jako potrebno.

beba se smije

Prvo puzanje

9. mjesec života vaše bebe

Ako je vaša beba propuzala (ne pužu sva djeca, neka djeca jednostavno to izostave, prohodaju bez puzanja, zato ne brinite ako su vaša djeca jedna od tih). Puzite i vi sa njom igrajte se, djeci je to jako zanimljivo.
Beba već dosta razumije kada joj se kaže, plješće rukama izvodi dosta zanimljivi pokreta. Beba je postala pravi mali radoznali crvic kojeg sve zanima i rado bi sve da vidi i opipa.

kada beba puza

10. mjesec života vaše bebe

Beba sve više se pokreće, ustaje na noge sve je aktivnija i svakim danom napreduje. Oponaša zvukove, a možda već i svoje prve riječi izgovara ili se glasa sa ma, ba, ta.. Međutim, ne brinite ako to  ne radi, svako dijete je po tom pitanju priča za sebe. 

Vaš mali radoznalko sve više pokazuje ineresovanje za sve oko sebe,  te sve mora da bude kako on zeli inače će da negoduje.

bebe slike

Mali detektiv.

11. mjesec života vaše bebe

Ovo je period kada je vaša beba spremna da se kreće  pridržavajući se za nečije ručice ili uz naslonjač.  Sve je više zaniteželjna i sve više istražuje, pravi mali detektiv. Upija kao spužva, pa joj pokazujte slikovnice i objašnjavajte šta se nalazi na njima.
 
Kada bude spremna vaša beba će početi sama da se diže uz namještaj i kreće bočno uz njega. Pokazuje svoju ljubav prema vama, buca se uz vas, mozda ste već dobili i koju pusu,  doduše malo mokru,  al najsladju.

slatke bebe

12. mjesec života vaše bebe

 
Prvi rođendan je na pragu.  Ovo je mjesec u kojem mnoga djeca učine svoj prvi korak prije rođendana, al ako vas djeca nisu medju njima, ne brinite učinit će ga kada budu spremni, ne forsirajte ih.  Beba je dosta naučila u proteklih 11 mjeseci uz vašu pomoć i trebate biti ponosni na sebe.
 
Vaša beba je postala malo zrelija i više nije krhka kao što je bila.  Uživajte u preostalom periodu razvoja vaše bebe, kada ce da hoda, trči, izgovara svoje prve riječi. Provodite što više vremena skupa, družite se, igrajte se, bebe brzo rastu, kao sto je ova godinice brzo protekla tako ce i iduce.

Sretno u daljnem odgoju i razvoju vase bebe..

beba og godinu dana

Vase misljenje?