Mračni podzemni svijet u Parizu.

 Mračni podzemni svijet krije ostatke  6 miliona bivših stanovnika.

Pariz, poznat kao “Grad svjetlosti”, krije svoju mračnu stranu. Glavni grad Francuske koji broji preko 12 miliona stanovnika, krije svoj podzemni svijet. Odrubljeni ostatci bivši stanovnika Pariza, poredani u tunelima ispod zemlje, čine ovaj grad posebnim.
 
Francuska groblje
 https://www.flickr.com/photos/albany_tim/2629170281/sizes/o/

 

Katakombe u Parizu nastale su u 18. stoljeću. Prenatpanost groblja i mnoge bolesti koje je prouzrokovala neadekvatna sahrana mrtvih u dvorištima crkvih, dovela je do toga da ostatci kostiju završe u podzemnim tunelima, 20 metara pod zemljom. Dvije godine trajalo je kopanje leševa i njihovo prenošenje u kamenolom.
 
6 miliona kostiju prenešeno je u podzemne tunele, a za to je bio zadužen Charles Axel Guillaumot, dok je za izgled katakombe zaslužan njegov nasljednik Louis Etienne Hericart de Thury. Zidovi katakombi prekriveni su grafitima, koji datiraju još iz 18. stoljeća.
 
Pariz leševi mračni podzemni svijet
 https://www.flickr.com/photos/albany_tim/2629170281/sizes/o/


Posjetioci mogu da vide samo jedan dio katakombi, dok je ulaz u određeni dio tunela opasan i zabranjen. Međutim, mnogi posjetioci ilegalno uđu u zabranjenu zonu, zbog radoznalosti. Neki dijelovi tunela prekriveni su vodom, što je uzrokovalo da jedan ilegalan ulazak skoro završi kobno za radoznale turiste. Zaglavljeni pod zemljom nakon tri dana nađeni su i spašeni.

 
Podzemni tuneli prouzrokovali su probleme u izgradnji Pariza, jer je često dolazilo do urušavanja kamenoloma i rupa koje su bile uzrok oštećenja zgrada. Za sigurnost tog područja zadužena je Opća inspekcija kamenoloma, čiji je glavni zadatak promatranje stanja postojaćih kamenoloma.
 
posmrtni ostatci mračni podzemni svijet
 https://www.flickr.com/photos/albany_tim/2629170281/sizes/o/
Da bi što lakše obavljali posao provjeravanja stanja kamenoloma, iskopani su tuneli koji vode do kamenoloma i služe za promatranje. Najveći oprez zahtjeva kopanje drugih tunela, kao što su podzemni tuneli za vlakove i odvodni tuneli.
Mračni podzemni svijet u ParizuKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *