Najskuplje stvari na svijetu, cijene zbog kojih ce vas glava zaboljeti.

 Najskuplje stvari na svijetu

1. Rog nosoroga – čudno, zar ne? Rog  nosoroga je veoma popularan medju bogatasima, poznat kao lijek za mnoge bolesti, medju kojima je i impotencija. Rog se najprije melje u prah, a zatim se unosi poput droge, smrcuci na nos. Cijena jednog roga doseže  čak 75.000 dolara.
nosorog

2. Šafran. Najskuplji začin na svijetu, čija proizvodnja  je počela u jugoistočnoj Aziji je šafran. Kilogram ovog začina je nevjerovatnih 15.000 dolara. Za jedan kilogram začina potrebno je ubrat i do 150.000 cvjetova.  Stari Grci, Egipcani i Rimljani, šafranom su ukrašavali postelju mladenaca. Šafran se koristi i u prehrambenoj industriji za farbanje namirnica, pa je samo jedan kilogram šafrana dovoljan da se oboji i do 3.000 litara vode.

 
šafran
3. Dijamanti.  Drago kamenje, dijamanti,  spadaju u najtvrdje materijale na svijetu, a ujedno i najskuplje stvari. Najskuplji dijamant koji je ikad  prodan je 59-karatni dijamant roze boje, koji je  na aukciji u Hongkongu dosegnuo cijenu od  71 milion dolara.
 
dijamant slike
4. Žad je ukrasni mineral, zelene boje. Žad je najcjenjeniji poludragi kamen. Egipćanima,  žad  prestavlja simbol ljubavi mira i sreće. Najveća nalazišta ovog poludragog kamena su u Californiji, Burmi, Novom Zelandu, Kini, Francuskoj, Švicarskoj , SAD, Kolumbiji i Rusiji. Gram žad košta oko 500 dolara.
 najskuplje stvari žad
5. Antimaterija.  Prvi materijal po skupoći je definitivno antimaterija. Jedan gram antimaterije košta preko 100 milijardi dolara.
Skupocjene stvari najskuplje stvari
Vase misljenje?