Naučnjaci smislili plan očuvanja života na Zemlji.

 Naučnjaci sigurni da će spasiti svijet.

globalno zagrijavanje
Svalbard Global Seed Vault (Izvor: Wikimedia Commons )
Dešavanja na Zemlji svjedoče da je svijet u opasnosti. Pored globalnog zagrijavanja, ljudi svojim postupcima narušavaju vijek trajanja svog svijeta. Naoružanje koje posjeduju svjetske velesile, u slučaju trećeg svjetskog rata, unišitlo bi naš planet.
Stručnjaci sa Univerziteta Arizona došli su do ideje kako očuvati čovječanstvo u slučaju katastrofe.
 
Inspirisan pricom o Noinoj arci, šef istaživača  Jekan Thang, došao je do ideje o izgradnji solarnog trezora na Mjesecu. Kako trezor na Zemlji Svalbard Seedbank u  Norveškoj, koji sadrži stotine hiljada  različitih uzoraka sjemena nije siguran jer se nalazi na području gdje razina mora stalno raste, trezor bi bio izgrađen na Mjesecu.

Naučnjaci su sigurni i saglasni.

Naučnjaci su sigurni da bi trezor na drugom nebeskom tijelu smanjio opasnost gubitka biodiverziteta u slučaju uništenja Zemlje. Trezor bi sadržavao smrznuto sjeme, spore, jaja i spermu 6.7 miliona različitih vrsta sa Zemlje.
 
Iako se realizovanje ove ideje čini jako teško, Thang navodi da nije tako strašno kako se čini.. Kako bi lansirao po 50 uzoraka iz svake od 6,7 miliona vrsta bilo bi potrebno lansirati 250 raketa. Cijena lansiranja 40 rekata koje je Međunarodna svemirska stanica trebala izgarditi procijenjena je na 150 milijardi dolara, pitanje je koliko bi cijena gradnje trezora na Mjesecu koštala, da li je to izvodivo? 
Vase misljenje?