Tibetansko pleme, u kojem žena ima više partnera.

Tibetansko pleme u kojem žena vodi glavnu riječ već 2.000 godina.

starica
Photo by Guille Álvarez on Unsplash

Pleme u kojem muškarci nemaju pravo glasa nalazi se u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junanu u podnožju Himelaja. Već 2.000 godina, ovo pleme je bez braka. Muškarci nemaju pravo da odrastaju uz svoju djecu, a žene imaju više partnera. 

 
Za pleme Mosuo  brak je nezamisliv, djeca odrastaju uz majku, baku, ujaka, bez mogućnosti odrastanja uz oca. Zbog toga što žene imaju više partnera, većinom se i ne zna ko je otac djeteta. Sretni su ona djeca koja imaju ujaka, koji preuzme brigu o njima.
 
Muškarci slobodno mogu da dođu kod žene u njenu kuću i da prenoće, ali prije jutra moraju otici. Kada žena želi prekinut viđanje sa nekim muškarcem, stavi muške cipele ispred vrata, čime mu daje do znanja da je njihova veza završena.
 
Kada je u pitanju imovina, briga o domaćinstvu, usjevi, muškarci su prisuti kao fizička snaga, ali o svemu ipak odlučuje žena. Najstarija žena u porodici, obično je to baka,  glavna je i sve mora biti kako ona kaže.
 
U slučaju da žena ne može da ima djecu, usvaja djecu, najčešće od rodbine.
Tibetansko pleme u kojem je majčinstvo na prvom mjestu, se na taj način pobrine da osjete čari majčistva i daju priliku da odgajaju dijete iako ga nisu rodile.
 
Izvor: National Geographic Srbija.
Vase misljenje?