Geomagnetna oluja uništit će internet !

Šta je to geomagnetna oluja?

NASA- geomagnetna oluja
Slika/NASA
Prošlo je tačno 100 godina od zadnje geomagnetne super oluje, koja se desila u maju 1921. godine. Ovaj poremećaj Zemljinog magnetnog polja je posljedica udarnog vala koji proizvodi Sunce i “napada” Zemlju, te privremeno ometa njenu magnetosferu.
 
Ovi udarni valovi, solarne oluje dešavaju se jednom mjesečno, traju dan ili dva, ali oni super valovi koji mogu da ostave strašne posljedice za sobom dešavaju se jednom u 100 godina.
 

Geomagnetna super oluja uništila ekonomiju.

Caringtonov događaj septembar 1859. je najjača super geomagnetna oluja u historiji čovječanstva. Telegrafska mreža koja je u to vrijeme bila dobro povezana širom Evrope, te omogućavala ljudima da komuniciraju u 19. stoljeću, doživjela je krah. 
 
Naime, dok su naučnjaci primjetili da se u Zemljinom magnetnom polju dešava nešto čudno, bilo je prekasno. Geomagnetna super oluja je već učinila svoje. Većina mreže diljem Evrope, SAD i Južne Afrike je uništena, a sa tim je uništena i ekonomija.    

Geomagnetna super oluja 1921.

Posljednja goomagnetna oluja desila se u maju 1921. Međutim, njena jačina je bila dosta blaža u odnosu na onu iz 1859. Ova oluja  je također izazvala probleme kada je u pitanju telekomunikacijska mreža, dovela je do požara širom svijeta. Razorni požari desili su se u Francuskoj, Australiji, Japanu, Švedskoj, Velikoj Britaniji….

Da li ste spremni za život bez tehnologije?

Pošto se ove super oluje dešavaju svakih 100 godina, možemo se nadati jednoj takvoj u bliskoj budućnosti. Na konferencija SIGCCOM 2021, koja se održala ove godine, govorilo se o geomagnetnoj oluji, na koju su svi zaboravili.
Na osnovu povjesnih fenomena ova oluja će se desiti u skoroj budućnosti, a posljedice će biti katastrofalne, uzimajući u obzir koliko danas tehnologije koristimo.
 
Zamislite samo jedan dan bez interneta, koji je postao dio našeg života! Za ovu katastrofu ljudi nebi bili spremni. Toliko toga je u igri, a nismo ni svjesni, lista je velika…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *