Puštanje balona u zrak, dovelo do smrti dvoje ljudi.

 Ulaskom u Guinnessovu knjigu rekorda, ubili dva čovjeka.

puštanje balona
Najveće puštanje balona, desilo se u Clevelandu (SAD) septembra 1986. Organizacija United way zajedno sa kompanijom Balloonart by Treb, organizovala je ovaj spektakularni događaj. 

Preko 2000 volontera, većinom djece, punili su balone helijumom, a potom bi ih pustali u mrežasti strop, iz kojeg će kasnije biti puštani u zrak.

Cilj organizatora ovog događaja je bilo pustiti istovremeno oko 2 miliona balona u zrak. Oko 13h popodne imali su već napunjeno 1,4 miliona balona, a pošto im je nepovoljno vrijeme bilo prijetnja da sve odrade kako su zamišljali, odlučili su da promijene planove.

baloni slike

Ta količina od 1,4 miliona balona bila je dovoljna da sruše postavljeni rekord, pa je spektakl mogao da počne ranije. Iako nisu uspjeli napuniti 2 miliona, u zrak je pušteno 1,4 miliona balona, čime je oboren dotadašnji rekord. B
aloni su pušteni, spektakl je počeo, ali desilo se neočekivano... 

Snažni vjetar, praćen kišom vratio je balone natrag na zemlju, što je dovelo do haosa na obliznjim lokacijama. Došlo je do problema u saobraćaju, gdje su automobili zbog ogromne količine balona, koja je uzrokovala nepreglednost, udarali jedni u druge.
Cleveland masovno pustanje balona

Obližnji aerodrom Burke Lakefront bio je prisiljen zatvoriti pistu, otkazat letove, da izbjegne moguću katastrofu. Na jednoj farmi u Medini, roj balona uznemirio je konje, koji su zadobili velike ozljede, izbjegavajući balone.

Vlasnica farme, tužila je organizatore ovog spektakla, tražeći odštetu od 100.000 dolara, te je nešto kasnije dobila nepoznat iznos.

Ovo puštanje balona dovelo je do smrti dva ribara, čiji je brod pronađen na obali, ali zbog velike količine balona, koji su prekrli površinu vode, obalska straža nije bila u mogućnosti da ih pronađe.

Nakon dva dana, tijela ribara pronađena su na obali, a supruga jednog od njih tužila je United way i Balloonart za 3,2 miliona odštete. Ovaj događaj donio je mnoge gubitke organizatorima. Utjehu im pruža samo to da su 1988. ipak uspjeli ući u  Guinnessovu knjigu rekorda.


Post a Comment

Noviji Stariji