Bizarni običaj stavljanja drvene ploče u donju usnu.

Bizarni običaj i tradicija plemena Mursi u Etiopiji.

plemena u Etiopiji
Photo: Profimedia
 

Pleme Mursi poznato je po svojoj bizarnoj tradiciji, po kojoj se ženana u donju usnu ugrađuje drvena ploča. Navodi se da su muškarci plemena Mursi došli do ideje da ženama stavljaju ploče, kako bi izgledale nepoželjno drugim muškarcima još u vrijeme ropstva. Ovaj bizarni običaj sigurno čini žene nepoželjim.

 
Žalosno je to što taj običaj i dalje prakticiraju u plemenu Mursi. Kada djevojka napuni 15 godina, stavlja joj se drvena ploča, koja za nju znači punoljetstvo i da je spremna za udaju. Pored toga, ova ploča znak je da je žena hrabra, ponosna i snažna.
 
mursi slike
Photo: Wikipedija Oscar Wagenmans 
 

Kako vrijeme prolazi, na usne se stavlja veća ploča, a što je veća ploča na djevojci njena cijena kao mladenke je veća. Ukoliko djevojčica odbije da nosi ploču, smatra se lijenom, neposlušnom, te kao mladenka malo vrijedi.

 
Svakodnevno nošenje ploče nije potrebno, ali je poželjno nositi je na važnim događajima, poput rođendana, svadbi.. Da bi izgledale što ljepše, žene farbaju svoje ploče. Bizarni običaj uvećanja usana je sigurno nešto što Vi nebi praktikovali. 
Vase misljenje?