Žena koja se porodila deset dana nakon smrti.

 Novorođenče umrlo u grobu svoje majke.

 

smrt bebe
Izvor: Pasini ET AL 2018./svjetska neurokirurgija

 

Iz Italije stiže priča o grobu u kojem je pronađen skelet star 1000 godina. No, to nebi bilo čudno i zanimljivo da u njemu nisu pronađene kosti novorođene bebe. Žena koja se porodila deset dana nakon smrti, potaknula je istraživače da ispitaju ovaj slučaj.
 
Ovaj slučaj o pronalasku groba  2018. u Italiji, privukao je pažnu svjetkih stručnjaka u oblasti neurokirurgije. Tim stručnjaka neurokirurgije  koji su činili: Vanessa Smamanta Manzon, Alba Pasini, Xabier Gonzalez-Muro i Emanuela Gualdi-Ruso analizirali su ovaj slučaj i krenuli sa rješavanjem misterije.
 
Utvrđujući starost leša, došli su do zaključka da je žena stavljena u grob bez sanduka, odnosno tijelo žene je stavljeno u grob bez ikakve zaštite. 
 
Na svijetu je mnogo slučajeva poroda žene nakon smrti, odnosno ako je majka mrtva tijelo će samo da izbaci bebu 48-72 sata poslije. (Postmortalna ekstruzija fetusa.)
 
Starost fetusa, nije moguće precizno odrediti, ali po kostima skeleta moglo bi se reći da je beba bila spremna za porod odnosno da je imala 9 mjeseci. 
 
Timu stručnjaka neurokirurgije pridružila se i Jen Gunter, ginekolog iz San Franciska.  Po njenom mišljenju maternica majke je nekako puknula, što je bebu izbacilo van, nakon 10 dana. Žena koja se porodila, bila je već mrtva, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je beba bila živa?! 
 
Iako stručnjaci navode da je beba u 9. mjesecu dovoljno razvijena da preživi u majci neko vrijeme, nikako ne mogu znati da li je ova beba rođena mrtva ili živa. To će ostati vječna misterija. 
 

Skelet majke obiljezen velikom rupom na lubanji.

ZENA KOJA SE PORODILA
Izvor: Pasini ET AL 2018./svjetska neurokirurgija

Veliku pažnju privukla je rupa na majčinoj glavi. Skelet je jako star i gotovo je nemoguće otkriti uzrok smrti. No, međutim prema proračunanoj starosti skeleta, došli su do teorije da starost skeleta pripada vremenu kada se izvodila trepanacija.

 
Trepanning je jedan od bizarnih načina liječenja glavobolje, koji je uključivao bušenje rupe na lubanji, kako bi se smanjio pritisak na mozak. Izvodio se također kod trudnica, koje su patile od visokog krvnog tlaka.  
 
Prema teoriji stručnjaka, dolazimo do zaključka da su se u našoj historiji dešavale jako čudne i šokantne stvari.

 

bušenje lubanje
Detalj iz Izvlačenja kamena ludila , slike Hieronymusa Boscha, koja prikazuje trepanaciju (oko 1488–1516).

 

Vase misljenje?