Stijena koju su prema legendi postavili divovi.

Stijena koja balansira.

stijena prema legendi
By Kotivalo – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org
Stijena koja stoji u zraku i prkosi gravitaciji. Ovo čudo definitivno morate vidjeti.
Da li ste čuli za balansirajuću stijenu u Finskoj, koja već 11.000 godina balansira na manjoj stijeni? Ako se odlučite za putovanje u Finsku, te ste ljubitelji geologije, ovo je fenomen koji definitivno treba da posjetite. Ovo čudo stijene koja balansira na kamenu je siguurno nešto što nemate priliku često da vidite.
 
Kummakivi što znači „čudna stijena“ smještena u  šumi u Ruokolahti, je fenomen koji niko dosad nije objasnio. Prema legendi ovu stijenu su postavili divovi, dok se geolozi ne slažu sa tim. Geolozi su mišljenja da su je glečeri ostavili u tom opasnom položaju dok su se povlačili prije nekoliko hiljada godina.
 
Nijedna od ovih teorija nije dokazana. No, međutim zanimljivo je to da ta stijena i nakon toliko godina još uvjek nije pala, za to niko nema objašnjenje. Ni snažni vjetrovi niti potresi nisu uspjeli da poremete njenu ravnotežu. Ova čudnovata i neobična stijenica  je vječito u istom polažaju. Mnogi turisti oduševljenje ne kriju pri posjeti Kummakivia, slikaju se i dijele po drušvenim mrežama.
Za mnoge od njih Kummakivia je dovoljan razlog da posjete Finsku.

 

 

Vase misljenje?