Smrtonosni put do škole, sta rade ovi roditelji? VIDEO

Smrtonosni put, putovanje do škole, prepuno raznih opasnosti.

 

smrtonosni put

Jedan od najopasnijih puteva na svijetu, za male školarce je put u selu Atuler.  Ovo selo se nalazi na jugozapadnoj strani Kine i odsječeno je od ostatka svijeta. Posto se nalazi na litici koja je visoka 800 metara, djeca se moraju spustat niz liticu  stepenicama napravljenim  od vinove loze. Da bi došli do škole koja se nalazi na podnožju planina, djeca se izlažu velikoj opasnosti.  Ovo spustanje traje 2 sata,  uz pratnju dvoje odrasli.

 
Djeca ostaju u školi 15 dana kako nebi morali svaki dan da idu ovim putem. Mnogi roditelji zbog opasnosti po život njihove djece, nedopuštaju da uopće idu u školu. Ipak, sa ovim putem redovno putuje 15 učenika. Stanovnicu Atulera jednom sedmično se spuštaju niz liticu da bi kupili potrebne namirnice. Nevrijeme, jaka kiša i snijeg dodatno otežavaju mještanima Atulera put do ostatka svijeta.
 
Najveća želja seljana je da se izgradi put koji bi im olakšao život, no međutim to se uskoro neće dogoditi, jer je za izgradnju puta potrebno izdvojiti veliku sumu novca. Sa obzirom da u selu ne živi veliki broj stanovnika, za nadležne je izgradnja puta neisplativa.
Iako se dosta razmišljalo o premještanju mještana u obližnji grad, zaključili su da je ipak najbolje da ostanu tu, gdje se bave poljoprivredom, te imaju visok doprinos od usjeva. U gradu nebi imali posao, te bez svoji farmi nebi mogli živjeti.
 
Za školarce u Nepalu, put do škole nije nimalo bezbjedan. Put niz strmnu planinu, gdje vrebaju divlje životinje, prelazak preko smrtonosne rijeke, sastavni su dio ovog putovanja. Pogledajte video.

 

youtube video:Free Documentary
Source: National Geographic.

Vase misljenje?