Krave koje lete po zraku.

Krave koje lete  do pašnjaka

 

mijeko alpsko
Foto:EPA-EFE

Krave koje lete možete vidjeti samo u Evropi. U Švicarskoj je uobičajno da krave  lete po zraku. No, da li ste znali šta se krije iza leta krava sa helikopterom? Svako ljeto pašnjake na Alpama prekrije švicarsko blago, hiljade krava, koza, ovaca dolaze na ispašu. Međutim, malo je čudno zašto se u zraku mogu vidjeti krave koje lete, koje prevoze helikopteri.

Za sve postoji objašnjenje, krave sigurno ne lete po zraku radi zabave. Već  lete da bi Vi uživali u ukusu najkvalitetnijg mlijeka sa alpi. Da bi mi bili u mogućnosti kupiti mlijeko extra kvalitete, sa alpi, krave moraju doći do pašnjaka. Okruženje, čist zrak, raznolikost flore, više sunca sve su faktori koji utječu na kvalitet mlijeka. Mlijeko sa pašnjaka Alpi je bogatije vitaminima i boljeg okusa od mlijeka u dolinama. 

Naravno put sa planina u doline nije nimalo  lak, pogotovo za one povrijeđene Da bi se olakšao put za povređena goveda obezbjeđen je prevoz helikopterom. To je jedini razlog zbog kojeg krave lete.
 
Ukus i kvalitet alpskog mlijeka svima je poznat. Prosječni Švicarac popije 70 litara mlijeka godišnje, a sviježe mlijeko moguće je kupiti 24h na dan.  Alpski sir kojeg se proizvede oko 200 tona godišnje, poznat je još od 17 stoljeća.
Vase misljenje?