Blizanci rođeni spojenih glava, uspješno operirani.

Blizanci koji su rođeneispojenih glava konačno operirani.

Blizanci iz Izraela jedni su od rijetkih slučajeva u svijetu. Ove djevojčice rođene su spojenih glava. Preslatke djevojčice blizanke koje su rođene u Izraelu prošle godine, spojene na potiljku glave konačno su razdvojene. Operacija koja se odvila prije par dana, bila je uspješna, doktori prognoziraju da će ove dvije djevojčice imati mogućnost voditi normalan život.
 Dugo su trajale pripreme za ovaj zahvat, a roditelji su sa nestrpljenjem ali i sa dozom straha očekivali ovaj dan. Znali su da je ova operacija komplikovana i da svakog momenta može poći nešto po zlu.  Međutim za mogućnost normalnog života morali su svoje djevojčice izložiti riziku.
 Za ovu operaciju okupili  su se stručnjaci iz čitavog svijeta, u želi da pomognu djevojčicama. Djevojčice su bile u najboljim rukama. Operacija koja se sedmicama pripremala trajala je 12 sati, a uključivala je transplataciju vlasišta za obe djevojčice. Desetak stučnjaka iz Izraela i inostranstva obavili su ovu operaciju u gradu Beersheba, koja je ujedno i prvi put  obavljena u ovoj državi.
Do sada je u svijetu obavljeno 20 ovakvih operacija. Mnoge od operacija bile su uspješne i ulijevaju nadu i u slučaj djevojčica iz Izraela. Roditelji malenih lavica zahvali su se prvo doktorima a potom podršci koju su dobijala iz čitavog svijeta.

VideoYoutube: Reuters

Vase misljenje?