Vesna Vulović, stjuardesa koja je preživjela pad puničkog zrakoplova.

 Preživjela pad zrakoplova sa 10 000 metara.

preživjela pad aviona


Vesna Vulović je jedina putnica, ujedno i stjuardesa koja je preživjela pad zrakoplova u kojem se nalazilo 6 članova posade i 22 putnika, među kojima je bilo petoro djece. 

Tragična nesreća dogodila se 26. januara 1972. Zrakoplov Douglas DC - 9 je bio na letu iz Stockholma  do Beograda, te se srušio iznad sela Srpske Kamenice u Čehoslovačkoj.

Čudo se dogodilo, Vesna je preživjela kobni pad te nakon godinu i par meseci  rehabilitacije vratila se na svoj posao JTA stjuardese. 

Iako je Vesna u Guinnessovoj knjizi navedena kao osoba koja je preživjela pad s najveće visine bez padobrana, njemački dopisnik u Češkoj Peter Hornung-Andersen naveo je da pad zrakoplova nije bio s tolike visine, več samo par metara. Vulović ovu tvrdnju negira i navodi  da se pad zaista dogodio sa visine od 10 000 metara.

Zašto se zrakoplov srušio? 

Jugoslovenski režim i UDBA optužio je hrvatsku emigraciju za podmetanje bombe u zrakoplov, no za to nije bilo dokaza.

Navodi se da je meta ove tragedije bio Jugoslovenski predsjednik vlade Džemal Bijedić, koji je u zadnji čas otkazao let i nije se nalazio među putnicima.

Bijedić je poginuo u zrakoplovnoj nesrećni nekoliko godina kasnije. Za ovu nesreću niko nije  odgovarao. 

Pored toga što je tvrdio da zrakoplov nije srušen s tolike visine, Andersen je izjavio da u avionu nije bilo nikakve bombe, naveo da je zrakoplov slučajno pogodio projektil odbrane čehoslovačke protuzračne obrane. 

Od kome do ozdravljenja

pad aviona


Hladni zimski dan, mir u selu zamijenila je iznenadna eksplozija u zraku. Seljani su istrčali vani da vide šta e dešava.

Krovove kuća prekrili su komadi ljudskih tijela, kao u hororu. Bruno Henke hodajući šumom naletio na Vesnino tijelo. Zrakoplovni kontajner napunjen hranom i pićem prignječio je Vesnu.

Bruno je uspio da je izvuče, te uz pomoć vatrogasaca i hitne da je prebaci do bolnice. Nakon što su se mnogi od nje počeli opraštati, jer se nalazila u komi bez ikakvi znakova poboljšanja, dogodilo se neočekivano, Vesna je počela da reaguje.   

Nakon rehabilitacije od godinu i pol dana Vesna je ozdravila i vratila se svom starom poslu. Umrla je 2016. u  Beogradu u 67. godini života.  


Post a Comment

Noviji Stariji