Vesna Vulović, stjuardesa koja je preživjela pad puničkog zrakoplova.

Vesna Vulović, preživjela pad zrakoplova sa 10 000 metara.

preživjela pad aviona
Vesna Vulović je jedina putnica, ujedno i stjuardesa koja je preživjela pad zrakoplova u kojem se nalazilo 6 članova posade i 22 putnika, među kojima je bilo petoro djece. 
 
Tragična nesreća dogodila se 26. januara 1972. Zrakoplov Douglas DC – 9 je bio na letu iz Stockholma  do Beograda, te se srušio iznad sela Srpske Kamenice u Čehoslovačkoj.
 
Čudo se dogodilo, Vesna je preživjela kobni pad te nakon godinu i par meseci  rehabilitacije vratila se na svoj posao JTA stjuardese. 
 
Iako je Vesna u Guinnessovoj knjizi navedena kao osoba koja je preživjela pad s najveće visine bez padobrana, njemački dopisnik u Češkoj Peter Hornung-Andersen naveo je da pad zrakoplova nije bio s tolike visine, več samo par metara. Vulović ovu tvrdnju negira i navodi  da se pad zaista dogodio sa visine od 10 000 metara.
 

Zašto se zrakoplov srušio? 

Jugoslovenski režim i UDBA optužio je hrvatsku emigraciju za podmetanje bombe u zrakoplov, no za to nije bilo dokaza.
 
Navodi se da je meta ove tragedije bio Jugoslovenski predsjednik vlade Džemal Bijedić, koji je u zadnji čas otkazao let i nije se nalazio među putnicima.
 
Bijedić je poginuo u zrakoplovnoj nesrećni nekoliko godina kasnije. Za ovu nesreću niko nije  odgovarao. 
 
Pored toga što je tvrdio da zrakoplov nije srušen s tolike visine, Andersen je izjavio da u avionu nije bilo nikakve bombe. Naveo da je zrakoplov slučajno pogodio projektil odbrane čehoslovačke protuzračne obrane. 
 

Od kome do ozdravljenja

 

pad aviona

 

Hladni zimski dan, mir u selu zamijenila je iznenadna eksplozija u zraku. Seljani su istrčali vani da vide šta e dešava.
 
Krovove kuća prekrili su komadi ljudskih tijela, kao u hororu. Bruno Henke hodajući šumom naletio na Vesnino tijelo. Zrakoplovni kontajner napunjen hranom i pićem prignječio je Vesnu.
 
Bruno je uspio da je izvuče, te uz pomoć vatrogasaca i hitne da je prebaci do bolnice. Nakon što su se mnogi od nje počeli opraštati, jer se nalazila u komi bez ikakvi znakova poboljšanja, dogodilo se neočekivano, Vesna je počela da reaguje.   
 
Nakon rehabilitacije od godinu i pol dana Vesna je ozdravila i vratila se svom starom poslu. Umrla je 2016. u  Beogradu u 67. godini života.  
 
 
Vase misljenje?