Spasio čovječanstvo od izumiranja.

Spasio čovječanstvo od totalnog uništenja.

Spasio čovječanstvo od izumiranja  odbijajući naredbu nedređenog.

treći svjetski rat

Vasilije Arhipov je bio oficir na sovjetskoj podmornici B-59 unutar koje se odvijala prava drama. Predsjednik John F. Kennedy došao je do dokaza da Sovjetski Savez gradi projektile na Kubi koji bi mogli uništiti čovječanstvo.

Dok su Sovjetski savez i SAD 1962. bili u sukobu oko projektila na Kubi, svijet je u neizvjesnosti  pratio tijek događaja. Svi su očekivali kada će da stigne naredba kojom će biti uništen svijet, svijet je bio u panici i strahu. Svaki čas moglo je doći do katastrofe koja će uništiti planet.
Arhipov zajedno sa svojim timom dobio je naredbu da ispali raketu. Desilo se neočekivano, on je naredbu odbio, ne mareći za posljedice. Smatrao je svoj stav ispravnim i nije želio da on bude taj koji će biti zaslužan za uništenje planete. Svojim je  potezom spasio čovječanstvo od izumiranja.
 
Dok su moćnici svijeta sa svim snagama pokušavali da spriječe katastrofu, Arhipov kao zapovjednik cijele podmorničke flote imao je moć da spasi svijet od  totalnog uništenja. Svoju moć je iskoritio i postao čovjek koji je spasio mnoge ljudske živote. 
 
Drama koja se odvijala na podornici B-59, se otkrila par godina kasnije. Arhipov je dobio titulu junaka, koji je spasio i  sačuvao svijet. 
Vase misljenje?