Sedamnaestogodišnjak koji se žrtvovao da bi spasio 2.000 svojih školaraca.

Sedamnaestogodišnjak zagrlio bombaša samoubicu da bi spasio svoje drugare

junak, heroj
 Sedamnaestogodišnjak Aitzaz Hasan je hrabri junak koji je ne mareći za svoj život izašao u susret bombašu samoubici i spriječio ga naudi njegovim prijateljima. Zapadna provincija Pakistana, gdje se Hasan školovao bila je česta meta terorističkih napada. 2014. godine Hasan je sa svojim prijateljima bio u dvorištu škole, kada su ugledali čovjeka s prslukom na grudima.Shvatili su da se radi o bombašu samoubici, te da su njihovi životi u opasnosti.
Dok su Hasanovi prijatelji žurno i u panici potrčali u školu da upozore ostale, te spase svoj život, Hasan to nije učinio. Ne uzimajući u obzir koliku opasnost predstavlja sukob sa bombašom, Hasan je odlučio da ga zaustavi u njegovom naumu. Hasan se isticao od ostalih svojih školaraca, svojom građom tijela i visinom, neki su mu čak govorili da ima snagu tenka. S svojom snagom i ne mareći za sopstveni život, Hasan je zagrlio samoubicu, ne dopuštajući mu da ugrozi ostale. Samoubica je aktivirao bombu, nažalost Hasan je preminuo zajedno sa njim.
heroj
U tom trenutku, u školi je bilo oko 2.000 djece, Hasan je žrtvovao sebe, ali je spasio mnoge živote. Njegov otac je izjavio da je Hasanov postupak mnogo ražalostio njegovu majku, al spasio mnoge majke suza. Poznat kao nacionalni heroj, Hasan sigurno neće ostat zaboravljen. Svake godine u znak sjećanja na Hasana, građani, školarci mu odaju počast. Srednja škola u Pakistanu nosi ime ovog hrabrog junaka.

 

Vase misljenje?