Kinu pogodilo nevrijeme, nezapamćena katastrofa.

 Kinu pogodilo nevrijeme, kakvo se ne pamti.

Poplave u Kini, koje nisu zapamćene zadnjih 1000 godina.

Kina slike

 

Nakon što su poplave pogodile pojedine dijelove zapadne Evrope, ostavljajući pustoš i mnogo žrtava za sobom, nevrijeme je pogodilo Kinu. Smrtonosne poplave u kineskoj provinciji Henan uzrokovale su veliku štetu. Ljudi su ostali zarobljeni u kućama, automobilima. Za par sati palo je toliko kiše, koliko prema statistikama ne padne za pola godine.  Putnici koji  su ostali zarobljeni u podzemnim željeznicama, spašeni su zahvaljujući vojsci koja je probila krov i izvukla ih iz vode koja im je dosezala do ramena. Oko 200.000 ljudi  je evakuirano iz najugroženijih područja.  Vojska brine da bi moglo doći do puknuća brane, koje bi dovelo u opasnost 7 milijuna ljudi.

Zarobljeni u podzemnom metrou.

Putnici koji su ostali zarobljeni u podzemnoj željeznici, doživjeli su šok. Voda je prodrla u metro i dosezala im do ramena, morali su se držati za šipke, da ih vodena bujica nebi odnijela. Vojska im je pritekla u pomoć, među putnicima bilo je i dijete. Prema izjavama mnogih putnika, davali su zadnje atome snage da se zadrže na površini vode, te da je vojska stigla u zadnji čas. Posljedice za zarobljene putnike bi bile strašne, da vojska nije probila krov i izvukla ih iz nabujale vode.

 Broj smrtno stradali i nestali raste

Broj smrtno staradali svaki sat se povećava.  Trenutna brojka je viša od 30, a broj nestali je veći od 10.  Šteta se već broji u milijardama.  Meteorolozi najavljuju još padavina.

 

                                       video: Al Jazeera Balkans youtube.
Vase misljenje?