Kako su se djeca nekad igrala? Dječija igra iz moga kraja „AMARELA“.

Kako su se djeca nekad igrala, zanimljiosti nedaleke prošlosti.

Dječije igre, bez moderne tehnologije, igre u grupama. Igre na selu u  šumama, sa drvenim puškama, koje su djeca sama sebi napravila.

djecije igre
Dječije igre nekad su bile zanimljivije, te su se djeca igrala u skupinama. Najpoznatija igra koja su u mom kraju igrala je „AMARELA“.  Nekoliko djece se podjeli u dvije grupe, pribave sebi oružje, drvene puške, koje su sami sebi napravili. U slučaju da nema oružja za igru je mogla poslužiti ruka.Ruku oblikuju u vidu pištolja i igra može da počne. Sakriveni iza čoška kuće, sijena, ili nekog drugog objektu uzvikujući AMARALA oglašavaju početak. 

Igra može dugo da potraje jer jedno od dijece se sakrije na mjesto na kojem ga nije baš lako naći. Oni malo stariji, vještiji kroz šumu ili preko brda naprave veliki krug da bi prišli neprijatelju iza leđa😅😅 Na  sve strane čuju se glasovi „tuf Senad gotov“, „tuf Alma gotova“… Dođe i do svađe jer potencijalni gubitnik je ubjeđen da ga nije vidio, da mu je vidio samo ruku, nogu, te da to nije dovoljno da izgubi. Naravno, oni koji su krenuli u zasjedu iza leđa propuste tu svađu. Kruženje okolo njih je na velikoj udaljenosti sa koje nisu u mogućnsti da čuju prepirku.

Kada, nakon puno uloženog truda, da ih niko ne vidi i uspiju doći neprijatelju iza leđa konačno stignu, a igra već završila, razočarani govore da više igrati neće. Dok su oni muku mučili da prođu mnoge prepreke, guste šumarke, visoku travu,kupine, ostatak ekipe se nije mogao dogovoriti ko je koga upucao, ko je koga vidio, te su prestali da se igraju. Na sreću, jutnja brzo prođe pa se ponovo formiraju ekipe, kreće se ispočetka i tako u nedogled.

kako su se djeca nekad igrala
Kako su se djeca nekad igrala.

Piši te nam igre iz vašeg  kraja.

Više o životu na selu , pročitajte: Priče sa sela

                                          Zimske radosti

                                  Život na selu

 

Vase misljenje?