Turska vazduhoplovna industrija priprema najveci vjetrovni tunel za ispitivanje borbenih zrakoplova

Turska vazduhoplovna industrija (TAI) gradi drugi po veličini podzvučni vjetrovni tunel u Evropi za ispitivanje borbenih zrakoplova u zemlji.

Turska vazduhoplovna industrija
Atatürk Airport Istanbul Turkey (Foto Shutterstock)

"Vjetrokret je predviđen za upotrebu u razvoju autohtonih, rotacionih i fiksnih zrakoplova, posebno Turskog lovca", navodi se u priopćenju za medije u petak.

Tunel, uključujući tri različita dijela - veliki, mali i otvoreni - bit će opremljen uređajima za mjerenje i senzoriranje najsavremenijom tehnologijom za napredna ispitivanja.

"Uz integrirani sistem pokretnih pojaseva na zemlji, ispitivanja slijetanja i uzlijetanja zrakoplova provest će se samo u ovom tunelu u Turskoj," istaknuto je.

Temel Kotil, izvršni direktor državne vazduhoplovne kompanije, rekao je: "Naš pogon će biti jedini pogon u Turskoj na ovom polju sa sposobnošću da omogući ispitivanje aeroakustike."

Rekao je da dostižu važnu fazu nacionalnog borbenog aviona (MMU), koji je prema njemu "projekat preživljavanja" za zemlju. Ovaj zrakoplov je peta generacija domaćeg stelt lovca i jedan je od dugo očekivanih tehnoloških projekata u zemlji.

"Naš pogon će biti jedini pogon u Turskoj na ovom polju koji može omogućiti ispitivanje aeroakustike", dodao je Kotil.       Source/DailySabah

Post a Comment

Новија Старијa77