Najveća zabava, čija je priprema trajala godinu dana.

Najveća zabava na svijetu održana u pustinji.

zabava za djecu u pustinji

 

Jeste li čuli za zabavu, koja je koštala 500 miliona dolara, a pripreme su trajale čak godinu dana?  Zabava na kojoj su prisustvovali kraljevi, kraljice, prinčevi, princeze, predsjednici, ambasadori, premijeri sigurno je  nešto što se svakodnevno ne dešava. Toliko moćnika svijeta okupljenih na istom mjestu i u isto vrijeme, svijet nikad nije zabilježio do tada. Kako su se moćnici svijeta isticali pokazujući svoju moć i bogatstvo, glamurozne zabave su bile idealne prilike da se pokaže u kakvom raskošu žive i koliko je njihovo bogatstvo. 

Najglamuroznija, najistaknutija i najveća zabava djelo je Iranskog šaha 1971. Pošto Iran nije mogao da bude mjesto koje je dovoljno za toliki broj gostiju, zabava se održala u ruševinama Persopolisa, usred pustinje. Monarsi su inače poznati po tome da prave najluđe, nezaboravne zabave o kojima će se dugo pričat i pisati. Ova zabava bila je povodom 2500-te godišnjice osnivanja prvog perzijskog carstva. Osnivač carstva je bio Kirk Veliki.

Organizatori zabave su se dali u pripreme čak 12 mjeseci prije, pa su prvo uručili pozivnice moćnicima svijeta, te krenuli s poslom. Priprema zabave na opustošenom mjestu bila je pravi izazov za njih.  Glavni cilj im je bio to “ mrtvo“ područje oživjeti.  Oko 4 hektara zemlje je bilo potrebno da se doveze u pustinju, gdje bi posadili drveće, da bi se dobila vještačka šuma koja će okoliš učiniti mnogo ljepšim.

zabava za djecu
Izvor. Pinterest

Bezbjedan put do zabave, stoljeća.

 Da bi se moćnicima osigurao lakši put do zabave izgrađen je aerodrom, u daljini od 50 kilometara, te autoput koji je vodio do postavljenih šatora, gdje će biti održana zabava u pustinji. Ove šatore postavila je Francuska kompanija Maison Jansen. Šatori su dizajnirani i napravljeni u Parizu, a potom dovezeni u pustinju gdje su ih sastavljali. Šatori su bili poput luksuznih hotela, svaki šator je imao dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i kuhinju. bili su klimatizirani. Gostima su bili dostupni kuhari, posluge čitav dan i noć.

 Hrana i piće dostavljeno je također iz Pariza. Oko 18 tona hrane je bilo dostavljeno. Pošto je zabava bila prepuna lidera svijeta, bilo je postavljeno 65.000 vojnika koji su se brinuli za njihovu bezbjednost.  Više od 250 neprobojnih limuzina, koje su goste vozile od aerodroma do šatora bile su također dovežene u pustinju da bi bezbjednost gostiju bila na najvišem nivou. Saloni ljepote, casina, barovi također su izgrađeni u šatorima. 

Mnoge ptice koje su dovežene u ovu vještačku šumu su uginule zbog nedostatka vode i nepovoljnih uslova . Luksuzni šatori opljačkani su Iranskom revolucijom, tako da je ovo mjesto postalo  turistčka atrakcija.

Vase misljenje?