Najmlađa osoba pogubljena u SAD-u, poslije smrti OSLOBOĐEN KRIVICE!

Najmlađa osoba pogubljena električnom stolicom u SAD-u, oslobođen krivice 70 godina poslije smrti.

Smaknuće najmlađe osobe u 20. stoljeću električnom stolicom uspostavilo se da je bilo pogrešno tek poslije 70 godina.

smrtna kazna najmlađe osobe u SAD-u
Smrtna kazna električnom stolicom najmlađe osobe u  historiji SAD-a

George Stinney Jr. je samo 14 godina kada je dobio smrtnu kaznu zbog premlaćivanja na smrt dvije djevojčice, bjelkinje 1944. godine.
George je bio crnac i živio je u odvojenom gradu Alcolu kada je uhićen i osuđen na jednodnevnom suđenju. Cijeli proces je trajao samo oko tri mjeseca.

Tek poslije, javila se sutkinja Carmen Mullen odbacujući uvjerenje u njegovu osudu, pismeno ističe da ne može misliti o većoj nepravdi na dijelu države, dodajući da obzirom na broj okolnosti slučaja George Stinney-a, smatra da su dokazi pretežno standardni i da kršenje tuženog prava tokom procesa dovelo do njegovog progona.

Kada je osuđen, bilo je nedostatka bilo kakvih materijalnih dokaza koja bi ga povezala sa slučajem.
Nije bilo svjedoka koji su pozvani u njegovu potporu i nije bilo žalbe.

Uhićen je iz kuće, bio je sasvim sam i nakon toga su ga držali dalje od roditelja i porodice.
Kada je kasnije priznao ubistvo djevojčica, njegova podrška su vjerovali da je to priznanje bilo iz straha, smatrali su jer su znali da je on vrlo miran i plašljiv mali dječak koji bi priznao sve samo da bi usrećio vlasti koja ga je pritiskala. Piše Huffington Post UK / AP.

Pokrenuta nova istraga.

Slučaj je obnovio pozornost zbog jednog inspektora i člana školskog odbora George Friersona.
Naoružani sa mnoštvom novinskih članaka i drugih evidencija.  George i odvjetničko društvo vjeruju da dječak predstavlja sve ono što se radilo pogrešno u eri segregacije u Južnoj Karolini

Stinney Slučaj se dugo šuškao u krugovima građanskih prava u Južnoj Karolini kao primjer kako se crni čovjek može smaknuti od strane pravosuđa u kojem su u to vrijeme istražitelji, tužitelji i porota  svi bili zastupljeni bijelci..


 Sada, nakon toliko godina njegova porodica ima napokon neki mir i konačno stavljaju sve to iza sebe, ipak i zakašnjena pravda i istina nekad posluži.

Vase misljenje?