Kako su nastali prvi bežični i mobilni telefoni?

Prvi bežični i mobilni telefoni. 

Telefoni, te čudne naprave bez kojih danas mnogi ljudi ne mogu.

najstariji telefoni
Photo by Jez Timms on Unsplash

 

Svi znamo šta su telefoni, ali ko od nas zna tačnu historiju ove naprave, koja je naprednom tehnologijom kao mobilni telefon,  danas glavni, višebrojni aparat svakog domaćinstva.  Riječ telefon je grčkog prijekla i njeno značenje je udaljen glas. (tele – udaljen, fon – glas). Ovaj uređaj koji prima i prenosi ljudski glas s jednog kraja na drugi kraj svijeta  je jako bitan izum u povjesti ćovječanstva. Nekad su pisma bila glavni način komuniciranja između ljudi, no međutim s izumom telefona, komunikacija je postala puno jednostavnija.

 

Izum prvog telefona

 Antonio Meucci, Johann Philip Reis, Alexsander Graham Bell i ostali sudionici ovog veličanstvenog izuma su zajedničkim “snagama” dosli do otkrića novog načina  prenosa zvuka, koji im do tada nije bio poznat. Naime 1875 kada je  Antonio Meucci radio nekakav experiment o telegrafskim porukama, jedan od prisutnih je dirnuo metalnu oprugu, koja je proizvela zvuk koji do tada nisu čuli. Zvuk je dospio do susjedne sobe u kojoj se nalazio Alexsander, pa je on žurno otrčao do njih, da bi im saopštio šta je čuo. Otkriće da čelična žica trepereći iznad magnetne proizvodi promjenljivu struju ih je fasciniralo.  Drugi dan otišli su korak dalje pa su izumili prvi telefon koji je prenosio zvuk, glas s jednog kata na drugi. Iako se ne može s sigurnošću reći ko je od njih glavni izumitelj telefona, lako se može reći da zasluge pripadaju svakom iz njihovog tima. 
 
prvi telefoni
Photo by Wendy Scofield on Unsplash

 

Bežični telefoni.

Iako se kao izumitelj za telefon ne može navesti jedna osoba, s bežičnim telefonom nije ista situacija.  1965. Terry Pool je genijalnom idejom došao do izuma bežičnog telefona. Bazna stanica koja je spojena kabolovima za fiksnu telefoniju, sasatav je ovih telefona. Iako se slušalica mogla nosat bez bazne stanice dok se vodi razgovor, područje je bilo ograničeno. Korisnik je mogao šetat samo  područjem koje je u opsegu bazne stanice.  Pri nestanku električne energije, korišćenje bežični telefona je bilo nemoguće.  
 
mobilni telefoni
Photo by Denny Müller on Unsplash

 

Mobilni telefoni.

Ovaj električni uređaj je danas glavni način komunikacije među ljudima. Bilo da se radi o glasovnoj, tekstualnoj, slikovnoj ili video komunikaciji mobiteli su za to zaslužni. Ono što omogućava ovakav vid komunikacije, je bežično povezivanje mobilnih aparata na mrežu  bazne stanice. Prvo pojavljivanje ovih bežičnih uređaja zabilježeno je 1973. Te godine je zabilježen i prvi poziv od strane Martin Coopera koji je izumio mobitel tipa Motorola DynaTac.
Razgovor se mogao odvijat na kratko, jer se baterija brzo praznilaBilo je potrebno i do 10 sat punjenja baterije. Težina ovih prvih mobitela je bilo nešto po čemu su zapamćeni. Držanje mobitela na uhu čija je težina čak kilogram nije bilo nimalo lako, srećom pa ni razgovori nisu mogli trajat dugo. Od cigle, pa do sad gotovo neprimjetne težine  mobitela, može se reći kada su u pitanju mobilni telefoni da je tehnologija jako napredovala. No Nokia 3310 i igrice na njoj su definitivno nešto što je na nas ostavilo jak utisak, kada je u pitanju historija mobitela. 😅
 
prvi mobilni telefoni
Različite vrste mobilnih aparata.

 

One thought on “Kako su nastali prvi bežični i mobilni telefoni?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *