Jedinstveni viseći kovčezi za mrtve.

Jedinstveni viseći kovčezi za mrtve, koji su vezani ili prikačeni na strani litice.

Jeste li znali za ove jedinstvene pogrebne običaje u Sagadi (Filipini), gdje se mrtvi pokopaju u kovčege koje vežu uz litice da vjese?  Postoje tvrdnje  da je takva praksa stara preko 2000 god, iako niko ne zna postoje li lijesevi koji su zapravo toliko stari?

Igorots su autohtona plemena koja žive u Sagadi, Luzon Island, Filipini.
Iz plemena Igorots su običavali stari ljudi da klešu kovčege prije no što umru.

Sahrana, ukop mrtvaca
Viseći kovčezi za mrtve /Image credit: dutchpickle

 

Ako  je starija osoba preslaba ili bolesna, tada njen sin ili rođak bi to učinio za nju. Kad osoba umre, stavlja se u lijes u fetalnom položaju. Zbog vjerovanja da osoba treba iziđe iz svijeta u istoj poziciji kako je ušla. Nakon što je  zamotan u pokrivače i vezan sa Ratan listovima, kovčeg s mrtvacem putuje do litice. 
 
Tijekom ove povorke, narikače pokušavaju zgrabiti i nositi leš. Ovo je zbog uvjerenja da je sreća  namazati se sa krvlju pokojnika, jer bi omogućilo osobi da posjeduje vještine pokojnika. Nakon što se odabere mjesto za pokop, tijelo će biti smješteno u lijes  vezan ili prikačen na strani litice.

Obično se smatra da stavljanje kovčega na strani stijene, pokojniku omogućava  da bude bliže nebu njegovih  predaka duhova. Međutim, jedno je sigurno, leševi se prije raspadaju u zemlji, pa ovo pleme stavlja pokojnike na litice da očuva njihovo tijelo od raspadanja što duže.

 
Jedinstveni viseći kovčezi za mrtve
viseći kovčezi za mrtve.

Osim toga, prenosilo se da su rekli da ce životinje pojesti tijela kada su u zemlji ukopana.
Preko dana je bila uobičajena „lovina na glave „, tako da tijela ukopana u zemlji bila bi laka meta, dok tijela sa stijena bi bila sigurna od grabežljivaca.

Iako je ovo fascinantni običaj ukopa, postoji mnogo pitanja o njima koja su i dalje bez odgovora. Moguće je da je ova praksa  nastala u Kini, jer postoje plemena u južnoj Kini, kao što su Bo i Guyue, koji isto smještavaju svoje mrtve na strani litice..

 

Vase misljenje?