Djevojke su imale više momaka sa kojima su ašikovale u isto vrijeme.

Djevojke su imale više momaka sa kojima su ašikovale.

Ašikovanje nekad, u onaj „vakat“

 

Ašikovanje na bunaru
foto: novi.ba

 

Put dug po nekoliko kilometara, nije bio nikakva prepreka kada bi momak, zagondžija čuo da u nekom selu ima lijepa, vrijedna i posebna djevojka. Još ako se navede da ima dugu kosu, rumene obraze i po neku pjegicu na licu.  Krenuo bi isto veče na put da je upozna.  Posto u to vrijeme, vožnja automobilima nije bila moguća, kilometri su se prelazili pješice do željenog cilja. Kada bi konačno došao u selo i saznao u kojoj kući stanuje, ostali dečki koji su došli s istim ciljem i koji su već pod njenim prozorom olakšali bi mu, jer nebi morao bacat kamenčiće na svaki prozor dok ne nađu koji je njen.

Borba za ruku djevojke.

 Djevojka je imala po nekoliko momaka sa kojima bi ašikovala u isto vrijeme. Čak su se neki lijepo i slagali, pa su padale i oklade koji će uspjet da je oženi. Naravno, nekad bi neko  pobjedio, al se često dešavalo, da djevojka sve iznevjeri i uda se za nekog koga niko nije smatrao konkurencijom. Također je  dolazilo do sukoba ispod pendžera, al to bi završavalo bjegom jer bi ih babo u susjednoj sobi čuo pa ih zaganjao puškom ili štapom. Mnogi, zbog nedovoljnog poznavanja područja  bi završavali u rupama punog kreča, kanalizaciji ili bi ih zaganjao komšijin pas. 

 

Momak koji bi došao pod pendžer je morao da pazi šta priča, jer svaka pogrešna riječ upućena djevojci mogla bi završiti loše po njega. Bokal pun vode, mnoge je okupao. Ašikovanje bi trajalo po čitavu noć, a pjevanje pijetla ujutro bi značilo da je kraj ašikovanja i da već dolazi jutro, a sa tim i opasnost da ih ko vidi, sramno bi to bilo.. 

 

 Ašikovanje na bunaru je bilo dosta lakše i sigurnije za jaču polovinu. Čekali bi satima dragu da dođe prati veš ili po vodu. Ali, mnogi su to koristili da bi dotaknuli, zagrlili ili poljubili djevojku, sa ciljem da se uda za njega. Bila je primorana da se uda za njega jer ako se čuje da ju je muškarac taknuo, više je niko neće htjeti. Tako bi mnoge djevojke iznevjerile voljenog, kojem su već bile obećale svoju ruku. 

 

Više o pričama u ne tako dalekoj prošlosti: 

Vase misljenje?