Muslimani širom svijeta danas obilježavaju muslimanski praznik Bajram.

Praznik Bajram, praznik mira sreće i veselja.

Ramazanski  bajram nastupa nakon odabranog mjeseca ramazana i tada muslimanima nije dozvoljeno postiti. Ovaj praznik obilježava kraj posta. Post je suzdržavanje od jela i pića, te drugih tjelesnih užitaka. Post traje od jutra do noći, počinje sa sehurom, završava iftarom. Post je islamska dužnost svake punoljetne, zdrave osobe.

 praznik bajram
Prelijepe muslimanke na molitvi

Kurban bajram koji traje prva četiri dana zu al- hidža ( posljednji mjesec u islamskom kalendaru) je praznik u kojem muslimani prinose žrtvu. Muslimani koji su u mogućnosti obavljaju petu islamsku dužnost hadž, pa se ovaj praznik još naziva  Hadži bajram.

Muslimani se oblače u svoja najljepša odijela, namirišu se i idu u džamije najprije. Prvi dan ova dva islamska praznika muslimani (muškarci) dočekuju u džamijama, klanjaju sabah namaz, a potom bajram namaz. Nakon klanjanja bajram namaza slijedi čestitanje, obilazak rodbine, darovanje djece..

Iz džamija u skupinama, obilaze se komšije. Dobre i ukusne hrane ne manjka. U skladu sa svojim mogućnostima domaćini dočekuju goste. Lijepa i ugodna atmosfera teče. Djeca zadovoljna skakuću, jer su dobili svoj bajramluk.

Bajram se čestita riječima Bajram šerif mubarek olsun (neka ti je blagoslovljen čestit praznik), a odgovara se riječima Allah razi olsun ( Allah neka bude zadovoljan tobom)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *