Lovci koji u čoporu vrebaju i love plijen.

Jedine mačke koje idu u čoporu.


Čopor lavova je označio svoj teritorij.


Poznati kao kraljevi među životinjama, lavovi žive u Africi, ali i nekim dijelovima Azije. Lavovi žive u čoporima, što nije slučaj za ostale vrste mačaka. Lako su prepoznatljivi po grivi, koju imaju odrasli  mužijaci. Mladim lavovima potreban je dug vremenski period, tačnije 5 godina da se griva upotpunosti formira.


 Dokazano je da griva lava čini mnogo poželjnijim kod ženki. Čopor lavova koji čini njih tridesetak, na čelu s glavešinama, mužijacima, označavaju svoj teritorij izmetom i urinom.  Glasnim urlikanjem koje odjekuje i do 8 kilometara naokolo,  daju do znanja drugima gdje je njihov teritorij, te da je područje na kojem se nalaze zauzeto.

Hrabar, ponosan i opasan


Mladi mužijci, provode do 3 godine života u čoporu, te kada malo izrastu u zrelijeg mužijaka, bivaju otjerani iz čopora.  Dolazi do prijateljstva između odbačenih mužijaka iz različitih čopora, te oni formiraju neku vrstu " bande" koja otima već ulovljeni plijen drugih čopora, pa dolazi do sukoba, često s smrtnim posljedicama. 


Za razliku od mužijaka, ženke život provode u istom čoporu, što znači da su sve međusobno u srodstvu. Težina lava, mužijaka doseže 220 kilograma, dok ženke zbog sitnije građe imaju znatno manju kilažu, oko 150 kilograma. 


Glavni lovci u  čoporu su lavice, koje većinom njih dvije-tri, skupa po noći vrebaju, hvataju i  ubijaju plijen. Lavovi mogu da pojedu čak 18 kilograma mesa, a potom tako siti drijemaju po 20h.

Kralj zivotinja.


Vise:

Najveće i najstrašnije mačke na svijetu.

Život na selu, zanimljiva priča.

Post a Comment

Noviji Stariji