Kako se rijesiti mrava u samo par koraka?

Riješite se mrava, pomoću ovih namirnica.

Sigurno vam se dogodilo da  ste vidjeli par mrava koji su se naprije šetali vašim domom, pa niste pridavali veliku pažnju, jer ih nije puno.  Vjerujte, ako vidite jednog, to je znak da se kroz par minuta može javiti i stotinu drugih. Da, mravi su jako lukavi, prvo pošalju izvidnicu u vaš dom, pa tek ako vide da imaju koristi od ulaska u njega, masovno kreću u pohod. Ta mala, sitna stvorenja, koja  odjednom okupiraju vaš dom, uz par savjeta brzo će ga napustiti.

 

mravi - savjeti

Pripazite da vam je kuća besprijekorno čista, jer mrav koji dođe u izvdnicu, ostavlja trag feromona za sobom kako bi se znao vratiti i ide po ostatak ekipe da mu se pridruze.

Mravi imaju jako izažen njuh, te lako  pronalaze hranu, koja im je dostupna. Pobrinite se da njihova omiljenja slastica-šećer,  nije dostupna. Posude u kojima držite hranu koja bi mogla privući mrave, dobro zatvorite. Kada zatvarate teglu meda, obrišite ju, jer može se desiti da vam kapne malo med na nju, što će mrave sigurno da primami.

Pored hrane, mravima za opstanak je potrebna voda. Znači, sva vlazna mjesta, pogotovo u kupaonici, dobro presušite, da ih mravi nebi koristili kao izvor vode.

Zapamtite, iako uništite te mrave, oni su ostavili trag feromona i drugi mravi ce doći istim putem. Zato je jako bitno dobro očistiti njihove uobičajne rute.

Napravite sebi sami pripravke protiv mravi, pa pošpricajte rute na kojim ste ih vidjeli. Ocat i sok limuna je super kombinacija za uništenje mravi.

Mravi ne vole dječiji puder, pa ako vam je pri ruci slobodno pospite po njihvoj putanji.

Cimet i so su namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv ovih mali stvorenja.

Sapun i voda su takođe dobra kombinacija protiv mrava.

Vase misljenje?