Čovjek koji je preživio 3 udara groma.

Jedini čovjek u historiji čovječanstva koji je preživio čak 3 udara groma.

Da li se Walter Summerford može računat jednim od najsretnijih ljudi na svijetu, zaključite u slijedećem tekstu.

  

Covjek koji je prezivio udar groma.

 

Udar groma više nije neobična pojava kao što je nekad bila. Prije 100 godina nije bilo ovoliko izgrađeni objekata koji privlače munje, pa su udari groma u čovjeka bili rijeđi nego danas.  Vise od 300 miliona ovakvih slučajeva je zabilježeno u svijetu, no međutim samo je jedan slučaj udara groma u istu osobu više puta.
 
Riječ je o Walter Summerfordu, koji je prvi udar groma doživio još u Prvom svjetskom ratu. Walter je u to vrijeme bio britanski oficir, koji je predvodio svoju vojsku, željan pobjede. U tom trenutku najmanju brigu mu je predstavljalo nevrijeme, nije vidio nikakvu opasnost u tome. Brinuo se za svoje vojnike i za sopstveni život koji je možda ugrožen od strane neprijatelja.
 
 No, međutim, ono čemu nije pridavao nikakvu pažnju ispostavilo se da mu je donijelo najveću opasnost. Siguran od neprijatelja, ali ne i od munje, doživljava udar groma, koji ga ostavlja potpuno paraliziranog od struka pa prema dole. Ostaje „vezan“ za invalidska kolica.
Grom ga nije ubio, iako je žalio za tim, al ga je učinio invalidom.
 
Munje i oluje.
 Rat je završio, a Walter je u želji za novim životom, preselio u Kanadu s ciljem da osnuje porodicu, da uživa u životu.  Činjenicu da je invalid koji je ovisan o kolicima je prihvatio i konačno krenuo dalje, ne sluteći sta bi se moglo dogoditi. Šanse za ponovni udar groma su bile jednake nuli, alii… 
 
 Jednog dana je odlučio ići u riblov, boravak pored rijeke s ribarskim štapom u rukama mu je prijao. Odjednom, došlo je do nevremena, pa je odlučio se skriti ispod jednog drveta, dok se situacija ne smiri. Prasak  groma u obližnje drvo, i struja koja je proletjela kroz drvo, također je prošla i Walterovim tijelom. Ovaj drugi udar groma iako nije udario direktno u njega, možda  je pozitivno utjecao na njega, jer nakon samo dva dana nakon udara, ponovo je  mogao da koristi svoje noge. Slučajnost ili ne? To niko nije mogao  da zna.
 
Olujno nevrijeme.

Zaljubljenik prirode ponovo stradao.

Sretan i zadovoljan što više nije „prikovan“ za invlidska kolica, Walter je uživao u životu. Zaljubljenik prirode, Walter je puno vremena provodio u šetnjama, šumom, pored rijeka, jezera potoka, parkovima.. Dan je bio lijep, vedro nebo i sunčan dan, namamili su ga u šetnju po parku. Ali, odjednom je došlo do pogoršanja vremena, pa je Walter krenuo u potragu za zaklonom od kiše. Nažalost nije uspio, bljesak oluje i groma ga je direktno pogodio dok je pokušavao da pobjegne, te ga paralizovao od glave do pete.
 
Uslijed mnogih zdravstveni komplikacija preminuo je dvije godine poslije trećeg udara groma. 
 
Koje su šanse da ga grom pogodi dok je mrtav? Eh, pa i to se desilo.   Poslije smrti, tačnije 4 godine nakon sahrane, njegov nadgrobni spomenik je udario grom koji ga je rasjepio. Nakon toga njegova porodica je ostala u uvjerenju da ga je neko prokleo. Šanse za ovakvo nešto su jako male, pa slučaj Walter – grom sigurno nešto nevjerovatno i šokantno što se ne događa baš tako često.
 

 

nadgrobni spomenik.
Izvor : History of yesterday.

 

Vase misljenje?