Mjesec ramazan, mjesec posta i oprosta.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju prvi dan posta, mjesec ramazan.

Ramazan

Mjesec ramazan je odabrani mjesec jer je Allah dz.s u njemu propisao post. Post je suzdrzavanje od jela, pica , cigareta,  svakakvog vida ogovaranja, nedolicnog ponasanja i govora, te suzdravanja od bilo kakvih spolnih, tjelesnih zadovoljstava. Post je obaveza svakom punoljetnom, fizicki i psihicki zdravom muslimanu ili muslimanki. Ajet koji govori o vaznosti posta u ovom svetom mjesecu glasi:

„O vjernici! Naredjuje vam se post, kako sto je bio naredjen onima prije vas , da bi se grijeha klonili. To je odredjen broj dana. Onaj ko od vas bude bolestan ili na putu, naknadno ce postiti one dane koje nije postio. Oni koji ne mogu podnijeti teret posta, otkup je da jednog siromaha nahrane. A onaj ko od srce da vise, za njega bolje. Al znajte najbolje vam je da postite! U mjesecu Ramazanu pocela je objava Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete“ (Al-Bekare: 183-185).

Mubarak ramazan

Zabranjen je rat tokom posta.

U toku ramazana muslimanima je zabranjen rat, a strogo je naredjen post. Post traje 29 ili 30 dana, od zore do zalaska sunca. Pocinje se sehurom (  laganiji obrok) a zavrsava iftarom (obilniji obrok). Sunet poslanika Muhameda a.s je bilo molitva, datula i voda za pocetak i zavrsetak posta. Naravno postoje skupine ljudi kojima post nije obaveza a tu spadaju : 

 

1. Bolesnik cije zdravstveno stanje bi se moglo pogorsat postom,

2. Putnik cije putovanje traje duze od 18h (medjutim preporucljiv je post ukoliko im nece stetiti)

3. Trudnici, kojoj bi moglo nastetiti, s obzirom na njeno stanje ( Hvala Allahu dz.s mnogo je trudnica koje su bez ikakvih teskoca ispostile mjesec ramazan.)

4. Dojiljama koje se plase da zbg nedovoljnog unosenja hrane i pica nece imati dovoljno mlijeka za dijete.

5. Vojnicima i zatvorenicima, fizickim radnicima koji zbog tereta na poslu nebi mogli izdrzat dan bez hrane.

6. Zenama u toku menstrualnog ciklusa je zabranjeno postiti, ali su taj isti broj propustenih dana duzne nadoknaditi postom.

7. Maloljetnici, djeca ( Poslanik Muhamed a.s je rekao da roditelji podsticu da djeca poste onoliko koliko mogu, da bi stekli naviku.)

8. Starije osobe ako nisu u mogucnosti postiti (Ako su u mogucnosti da nahrane jednu osobu za svaki propusteni dan posta.)

Vase misljenje?