Najskuplje stvari na svijetu, cijene zbog kojih ce vas glava zaboljeti.

 Top 5  najskupljih stvari na svijetu

1. Rog nosoroga - cudno, zar ne? Rog  nosoroga je veoma popularan medju bogatasima, poznat kao lijek za mnoge bolesti, medju kojima je i impotencija. Rog se najprije melje u prah, a zatim se unosi poput droge, smrcuci na nos. Cijena jednog roga doseze do cak 75.000 dolara.


2. Safran. Najskuplji zacin na svijetu, cija proizvodnja je pocela jugoistocnoj Aziji je safran. Kilogram ovog zacina je nevjerovatnih 15.000 dolara. Za jedan kilogram zacina potrebno je ubrat i do 150.000 cvjetova.  Stari Grci, Egipcani i Rimljani, safranom su ukrasavali postelju mladenaca. Safran se korist i u prehrambenoj industriji za farbanje namirnica, pa je samo jedan kilogram safrana dovoljan da se oboji i do 3.000 litara vode.3.Dijamanti.  Drago kamenje, spadaju u najtvrdje materijale na svijetu, a ujedno i najskuplje. Najskuplji dijamant koji je ikad  prodan je 59-karatni dijamant roze boje, prodan na aukciji u Hongkongu za 71 milion dolara.4. Žad je ukrasni mineral, zelene boje. Žad je najcjenjeniji poludragi kamen. Egipcanima,  žad  prestavlja simbol ljubavi mira i srece. Najveca nalazista ovog poludragog kamena su u Californiji, Burmi, Novom Zelandu, Kini, Francuskoj, Svicarskoj , SAD, Kolumbiji i Rusiji. Gram žad kosta oko 500 dolara.

5.Antimaterija.  Prvi materijal po skupoci je definitivno antimaterija. Jedan gram antimaterije kosta preko 100 milijardi dolara.Post a Comment

Noviji Stariji