Ugrušavanje krvi i slučajevi smrti nakon primljene vakcine protiv COVID 19.

 Cjepivo koje širom svijeta donosi teške neuspojave pa čak i smrt. Vakcine protiv COVID 19.

Svijetom vec godinu dana hara virus koji je doveo do potpunog kaosa u svijetu. „Srecom“  naucnjaci sirom svijeta su se pobrinuli da nam vakcine protiv COVID 19.  budu napravljene samo za godinu dana. Tako nam vec pocetkom 2021. stizu: Fajzer, Moderna,  AstraZeneca, Sinovak, Kansino i mnoge druge. Sirom svijeta pocinje cjepljenje, sumnja u cjepiva, protesti protiv cijepljenja, protesti protiv ne cijepljenja.
Najvecu pomutnju stvorilo je cjepivo  AstraZeneca, koje su mnoge zemlje prestale koristiti. Ovo cjepivo je  prouzrokovalo krvne ugruske kod osoba koje su ga primile. Iako su slucajevi ugrusavanja krvi sirom svijeta zabiljezeni, EMA je objavila da su koristi od cjepiva mnogo bolje nego rizici i da bi se cjepivo i dalje trebalo upotrebljavati.
Nakon zabiljezenih slucajeva tromboze krvi obustavu ovog cjepiva su ucinile: Njemacka, Francuska, Spanija, Slovenija, Holandija, Cipar, Danska, Norveska, Irska, Island, Portugal, Rumunjska i Bugarska. Nakon ovih drzava cijepljenje ovom vakcinom zaustavile su i Svedska i Latvija. Nakon obustave cijepljenja vakciom AstraZeneca u mnogim drzavama Evrope, cijepljenje je obustavljeno i u Indoneziji i Venezueli.

Jesu li vakcine AstraZeneca sigurne?

Do sada je dozu ovog cjepiva primilo 17 miliona ljudi sirom svijeta.  EMA je i  nakon novih slucajeva ugrusavanja krvi, istog misljenja da se cjepivo i dalje treba koristiti. Francuska ministrica Industrije Agnes Pannier – Runacher je izjavila ako evropska komisija za lijekove odobri upotrebu cjepiva da ce nastaviti cjepljenje jos vecim intenzitetom. Da je cjepivo sigurno istice i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Rabb. S njim se slaze i profesor eksperimentalne medicine londonskog Imperijal Collegea, koji navodi da bi obustava ovog cjepiva bila velika pogreska koja bi mogla dovesti do katastrofe. Cetvrtak 18.03.2021. je  najavljen sastanak EMA na kojem ce se odluciti  dali ce se ovo cjepivo i dalje koristiti.

 

vrste cjepiva: Fajzer, Moderna, AstraZeneca
Cjepivo
Vase misljenje?