Otvoren lijes mumije star 2.500 hiljade godina.

 Lijes mumije star 2.500 hiljade godina, otvoren u Egiptu, arheolozi oduševljeni.

Lijes mumije novo otkriće u Egiptu. Pocetkom 2020 godine u Saggari, koja se nalazi juzno od Kaira pronadjeno je oko 59 sarkofaga s mumijama. Egipćani su bili oduševljeni onim što vide. Dok je svijet otpoceo borbu protiv koronavirusa, u Egiptu je malo drukčije. Egipcani su zapoceli otvaranje sarkofaga. Lijesevi u kojima se nalaze mumije i koji nisu otvarani preko 2.500 hiljade godina.
U tim lijesevima su se vecinom nalazili svecenici i cinovnici toga doba.  Inace, ovo podrucje koje je  dom nekoliko piramida ukljucujuci i piramide u Gizi, je 1979 proglaseno UNESCO-vom svjetskom bastinom. Na otvaranju prvog lijesa okupilo se desetine ljudi, koji su jedva cekali da zavire u sarkofag, u kojem se nalazila mumija omotana ukrasnom grobnom trakom.
Mostafa Waziri je u interviju rekao da su sarkofazi u odlicnom stanju i da je veoma sretan zbog ovog „otkrica stoljeca“. Lijesevi ce biti izlozeni u Velikom muzeju na platou Giza. Ovaj „svečeni čin“ otvaranja lijeseva zabilježen je kamerama.  Pogledajte u videu kako je izgledalo otvaranje lijeseva u Egiptu.
Pročitajte više na temu Egipat, mumije, otkrića i piramide na slijedećem linku.
Vase misljenje?