Grčevi kod beba, kako pomoći bebi kod grčeva?

Grčevi kod beba ili kolike.

Kako prepoznat grceve kod beba?

Vec od polovine prvog mjeseca zivota, mogu se javljat grcevi ili kolike, koji najcesce prolaze nakon prvog tromjesecja. Kod nekih beba grcevi  mogu  cak da se zadrze do 9 mjeseci, mada je to jako rijedak slucaj.
Grcevi se najcesce javljaju nakon podoja,  jer djeciji probavni sustav nije probavljao hranu i treba vremena da preuzme svoju funkciju. Grcevi nisu bolest, neka djeca u sustini imaju samo par napada grceva u prva tri mjeseca zivota dok neka imaju svaki dan.

Kako prepoznat grceve kod beba?

Period kada  beba najvise place je inace prvo  tromjesecje, sto je upravo i period kada su grcevi prisutni.
Medjutim, kada ste odradili sve kako treba, a beba i dalje place intezivnije i nista je ne moze utjesi, vjerovatno su u pitanju grcevi bebe.  Beba koja ima grceve  neutjesno place,  ima tvrd trbuscic, pusta vjetrove, ima skupljene nogice, stisnute sake…

Zato se javljaju grcevi kod beba?

Predpostavlja se da dosta faktora utjece na pojavu grcica, ali niko sa sigurnoscu ne zna pravi uzrok.
Ljecnici vecinom povezuju grceve s nerazvijenim digestivnim traktom, te s nepravilnim hranjenjem bebe koja se dojenjem  naguta zraka, koji moze stvoriti jake gasove i bol u stomaku. Takodjer postoji teorija da zbog prevelikog broja utisaka bebe na dan, moze doci do grceva.

Kako pomoci bebi koja ima grceve?

Uzmite bebu u narucje gdje se osjeca najsigurnije, vasa smirenost je najbitnija. Masirajte bebi trbuscic, pjevusite joj. Skuhajte caj od komorace, lagano gibajte bebi nozice (kao da vozi bicikl) da bi pomogli da zrak izadje iz crijeva, stavite bebu na stomak i masirajte ledja. Pokusajte i termoforom  on pruza korisnu toplotu koja pomaze da se grcevi malo smire. Pazite da termofor ne bude prevruc. Ako ipak vidite da nista ne pomaze vasoj bebi, posavjetujte se s pedijatrom.
Vase misljenje?