Kako očuvat zdravlje, 5 najjednostavnijih načina?!

Kako očuvat zdravlje?

1. Izbjegavanje stresa.
U svijetu kojem zivimo, okruzeni raznim losim utjecajima iz medija, drustva, posla pa cak i nekim takozvanim „prijateljima“ tesko je ostat pribran i imun na sva zbivanja iz okoline. Stres je okidac mnogih zdravstvenih problema, pa je preporucljivo izbjegava sve sto nas na neki nacin potresa i deprimira. Prema podacima WHO,  stres ima najveci negativni utjecaj na zdravlje.  Mnogi ljudi imaju problem s stresom, koji ih polako unistava i kontrolise s njihovim organizmom.Za izbjegavanje stresa, preporucuju se lagane setnje, meditacija, druzenje s osobama koje zrace pozitivnom energijom, takodjer se preporucuje izbjegavanje odredjene hrane i pica ( kahva, alkohol, gazirana pica, preslana, preljuta i prezacinjena hrana, crveno meso, bijelo brasno i bijeli, rafinirani secer ).
Kako očuvat zdravlje, 5 najjednostavnijih načina?!
2.  Piti puno vode.
Najzdravije pice na svijetu je bez sumnje prirodna izvorska voda,. Covjek bi u prosjeku trebao da popije bar 2l vode dnevno, a ako se bavi aktivnim sportom i vise. Ljudsko tijelo se sastoji od 55-75 % vode. Kako se voda u organizmu trosi, tako nam je potrebno dnevno unositi potroseno da bi organizam funkcionisao kako treba. Bez vode nebi mogli zivjeti. Kada unosite vodu u svoj organizam vi se hidrirate, al bez dovoljne kolicine vode vas organizam ce da dehidrira. Vodu unosimo na mnogo nacina, vocem, povrcem, kafom, cajom al je sigurno najbolji nacin unosenje ciste izvorske vode.
3. Tjelovjezba.
Pored izbjegavanja stresa i unosenja tekucine u organizam, jako je bitno odrzavat kondiciju. Tjelovjezba je jako bitna za nas organizam. Mnogi od nas koriste izgovore kada je u pitanju vjezbanje, al nisu ni svjesni sto doprinosi  jedna lagana setnja od 60  min nasem organizmu. Ako nemate volje za malo aktivnije treninge, pocnite bar s setnjama u prirodi, disite punim plucima i vidjet cete sami koje promjene ce  ta setnja donijeti vasem organizmu. Vjezbe pomozu covjeku kako fizicki tako i mentalno da ojaca.

4. Unos zdrave hrane. 

Brza hrana je jako stetna i dovodi nas do pretilosti s kojom dolaze mnoge bolesti ( visok krvni tlak, dijabetes, srcani problemi, apneja, rak dojke, debelog crijeva..) Jako je bitno u organizam unositi puno voca,  povrca, orascaste plodove, sjemenke i hranu koja sadrzi puno hranljivih tvari.  Ne jesti velike kolicine hrane, vec jesti vise puta, manje kolicine hrane. Izbjegavat sto vise brzu, prezacinjenu, preslanu i preljutu hranu.

Kako očuvat zdravlje, 5 najjednostavnijih načina?!
5. Odmaranje i san.
Covjeku koliko god je potrebna aktivnost tako mu je potrebna dovoljna kolicina sna i odmora. San nam pomaze da  mozak pohrani nove informacije, poboljsava vjestine rjesavanja problema, koncentraciju i radni ucinak. Los san utjese na raspolozenje, komunikativnost, pamcenje i koncentraciju. Nedovoljno sna utjece na zdravlje. Studije su pokazale da covjek pored zraka i vode,  tako ne moze ni bez sna.
Kako očuvat zdravlje, 5 najjednostavnijih načina?!

 

Vase misljenje?