Najhladnije mjesto na svijetu

 Sibir – najhladnije mjesto na svijetu. Temperature su uvjek ispod nule.

Na svijetu postoji puno podrucja, gdje je temperatura uvijek ispod nule. Medjutim, dali ste culi za malo selo Ojmjakon u Sibiru gdje je najniza temperatura izmjerena cak -68 stepeni?! Ovo malo selo u kojem je prosjecna temperatura -50,  naseljeno je malim brojem stanovnika. Stanovnici ovog sela, njih oko 500 vecinom se bave stocarstvom i ribolovom. Neki od njih su čak izjavili da život bilo gdje drugo za njih je nezamisliv.

Sami sebi pripremaju hranu i u njihovom selu je samo jedna trgovina. Posto je temperatura vecinom ispod nule, sadnja voca i povrca je otezana i vecinom se sve smrzne. Mada uvjeti u ovom izrazito hladnom mjestu nisu povoljni, stanovnici se ne zale. Zemljiste se moze zalediti do dubine 1500 metara.  Dani u decembru traju samo 3 sata, dok u junu 21 sat.

Iako vazi za najhladnije mjesto na svijetu, temperature ljeti mogu dosegnut cak i 30 stepeni celzijusa. Ovo mjesto je okruzeno podrucjima gdje su rudnici zlata. Upraviteljica naselja je Rozalija Petrovna Kondakova. Sluzbeni jezici su ruski i jakutski.. Da li bi Vi mogli živjeti na područjim gdje su temperature ovoliko niske? Šta mislite o ovim hrabrim ljudima koji žive u Sibiru iako su uvjeti za život otežani?

 

 

Vase misljenje?