Najduži most na svijetu

 Od Hong Konga do Dzuhaja – najduži most na svijetu

Most koji se gradio 9 godina, na cijoj izgradnji je poginulo najmanje 18 radnika, je dug 55 kilometara, i važi za najduži most na svijetu. Ovaj most svako neće moći koristiti. Izgrađen je samo za ljude sa specijalnom dozvolom.

Most koji je dizajniran da izdrzi zemljotrese, tajfune,  izgradjen od 400.000 tona celika. Izgradnja ovog mosta kostala je oko 20 milijardi dolara. Za njegovu izradu morali su napraviti dva umjetna otoka i tunel pod morem dug cak 6,7 kilometara. Sve to je bilo potrebno da bi osigurali siguran promet brodova. Zanimljiv podatak je da ce  ovaj most  moci koristiti samo vozaci sa specijalnom dozvolom.

Predvidjeno je da ce s njim se kretat privatni autobusi i kamioni za prevoz robe. Privatna vozila ce takodjer moci koristiti most, ali uz trazenje specijalne dozvole. Predvidjena godisnja zarada na koristenju ovog mosta je 86 miliona dolara, mada su neki skepticni u vezi zarade. Misle da bi zarada bila zagarantovana da ga koriste i ostala vozila bez specijalne dozvole.  Putovanje izmedju Hong Konga i Dzuhaja koje je trajalo 3h sada je smanjeno na samo 30 min.

Pročitajte mnogo zanimljivog sadržaja  u nastavku:

Najljepši vodopadi na svijetu.

Život na selu nekad.

 

 

Vase misljenje?