Etna – najviši vulkan u Evropi

Najaktivniji vulkan u Evropi. Etna se nalazi u Italiji.

Etna je vulkan u Italiji na istocnoj strani Sicilije, u blizini Messine i Catanije. Vulkan Etna s 3.345 metara nadmorske visine, zauzima prvo mjesto kada su u pitanju vulkani u Evropi. Iako je cesto aktivan, vulkan nije toliko opasan. Njegova povrsina krece se do 1.190 kvadratnih kilometara, a oko njega se nalazi oko 19.000 hektara naseljivog podrucja. Na okolnom podrucju Etne takodjer se nalazi plodno vulkansko tlo koje stanovnici koriste za vinograde i vocnake. Ime ovog vulkana potice od fenickog attuna – pec!
Etna je najaktivniji vulkan na svijetu i stalno tinja. Prema nekim podatcima Zeus je ispod ove planine zarobio cudovisnog Tifona, ali se takodjer vjeruje da se tu nalazi Hefestova kovacnica.

 

Povijest Etne. Kako je nastao najviši vulkan u Evropi?

Etna je nastala prije oko milijun godina, erupcijom ispod mora. Prije 350.00 godina Etna je ispustala ogromne kolicine lave, koje su uzrokovale velike kolicine pepela kod Rima 800 kilometara sjeverno. 1669 godine desila se najveca erupcija, kada je Etan izbacio cak 830.000.000 kubnih metara lave, nakon cega su Evropu pogodili jaki zemljotresi.  Postoji teorija da poslije svake erupcije Etna vulkana Evropu pogode zemljotresi.  Da li je to slučajnost ili ne, sa sigurnošćuu ne možemo znati?!
vulkan u evropi
Aktiviran vulkan Etna, Italija.

 

Vase misljenje?