Čovjek zarobljen na otoku 9 godina, spašen zahvaljujući Google Earth.

Google Earth: Mislite da je film u pitanju? Ne, nije, pročitajte neobičnu, ali istinitu priču o čovjeku koji je proveo 9 godina zarobljen na otoku!

Google earth

Mnogi od vas ste gledali film Tom Hanksa gdje glumi lika koji se od brodoloma našao zarobljen na pustom otoku. E ovo je  slična  situacija, samo što je ovo realnost kao i to da je čovjek spašen upravo zahvaljujući Google Earth. Adam Jones je sa svoja dva prijatelja  krenuo na putovanje  2006.
Zapravo su trebali krenuti za Havaje od svog doma u Liverpoolu preko Atlantskog oceana i Panamskog Kanala na putu.

Prva faza putovanja preko Atlantika je prešla bez problema. Kada su stigli do Tihog Oceana, poslije prelaska Panamskog Kanala, stvari su krenule potpuno pogrešno.
Naišla je oluja koja je oštetila električnu opremu i brod. Adamovi prijatelji su potopljeni, a Adam je bio onesviješten. Danima je  plutao po vodi.

Slijedećih dana.

Adam se našao na olupini i na njoj je plutao 2 sedmice.  Pio je kapljice kiše koje je sakupljao na dlanovima.
Na otoku na koji se nasukao,krenuo je s bormom opstanka. Kao sklonište koristio je  krhotine od broda. Nakon što se njegov improvizovani zaklon srušio, pokušao je da sruši stablo.  Pošto nije imao noža niti bilo čega drugog čim bi to učinio, Adam se dosjetio ljuske od raka i trebalo mu je 11 sedmica da konačno sruši drvo.

Vremenom je  naučio kako da zapali vatru.

Adam je morao krenuti u lov za prehranu ali pošto nije imao za to opremu, pokušao je napraviti strijelu i luk ali mu nije polazilo za rukom, strijela nije bila dovoljno jaka.
Na njegovu sreću, bilo je puno divljih koza na otoku. Našao je  jednu koja je bila zarobljena u grmlju. Ubio je kozu i osiguraoo hranu za par narednih dana.

Adam priča da je isto puno radio na fizičkoj izdržljivosti, da bi preživio i ostao jak. Pravio je sprave za vježbe i vježbao svaki dan i tako održavao fizičku stabilnost.

Mentalna agonija.
Adam kaže da najgora stvar na otoku  jeste bila upravo samoća, mentalna agonija koju je morao da podnosi. Konstantan osjećaj usamljenosti na velikom otoku, osjećaj da nikada neće biti spašen, grizao ga iznutra. 
Ukoliko ste dugo sami i počnete pričati sami sa sobom, onda sigurno nešto nije uredu s vama. Priča Adam Jones.

Adam je napravio ogroman SOS znak na području plaže gdje je rasčistio veliki prostor gdje bi bio jasno uočljiv jer se Adam nadao da prolaze često avioni, bar je imao nadu da će jednog dana neko da ga pronađe. Bilo je teško ali nada mu je jedino preostalo.

Dan spašavanja.

Dan kada je Adam ugledao avion , njegovoj sreći nije bilo kraja. Iz njega je bačen kofer sa hranom i radio prijemnikom.
Uključio je radio i pričao s pilotom i nije mogao vjerovati da poslije 9 godina čuje ljudski glas.
Kada je pitao kako su ga našli, pilot je rekao da je dječak iz Minnesote ugledao znak SOS na Google Earth i pozvao vlasti.        Izvor/trendingpost

Ipak Adam je morao čekati još 5 dana da ga izvuku sa otoka, jer je trebalo toliko da brod dođe do neimenovanog otoka kojeg je Adam nazivao domom 9 godina.

Vase misljenje?